IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В света вече има над 1200 закона за борба с климатичните промени

Повечето страни имат законова база, на която да се основават бъдещи действия

22:58 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните по света са приели над 1200 закона за борба с климатичните промени спрямо едва 60 законодателни акта преди две десетилетия, което е знак за разширяващите се усилия за борба с климатичните промени. Това сочи изследване на Висшия институт по икономика в Лондон (London School of Economics), цитирано от Ройтерс.

Повечето страни имат законова база, на която да се основават бъдещи действия, посочва Патрисия Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

Еспиноса участва в уеб пресконференция за заключенията от международна среща за климатичните промени в германския град Бон.

Заключенията са "повод за оптимизъм", отбеляза Еспиноса, допълвайки, че законите са само измерител за проследяване на действията срещу глобалното затопляне, наред с показатели като инвестициите във възобновяема енергия или подкрепата за Парижкото споразумение за климата, което бе ратифицирано от 144 държави

Проучването прави преглед на законите и действията на изпълнителните власти в 164 държави, вариращи от намаляване на парниковите газове на национално ниво до ограничаване на емисиите в сектори като транспорт, производство на електроенергия или ромишлеността.

От приемането на Парижкото споразумение в света са били въведени 47 закона, което е забавяне спрямо предишния пик от 100 закона годишно, отчетен около 2009-2013 година, когато множество развити страни приеха и съответното законодателство, допълва БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още