IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AES Гълъбово: Няма да има ново удължаване на договорката с НЕК

Ръководството на централата ще подаде иск в арбитраж, ако до края на април не получи дължимото от НЕК

10:35 | 28.03.16 г. 1
<p>
	Оливие Маркет, главен изпълнителен директор на&nbsp;AES Гълъбово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Оливие Маркет, главен изпълнителен директор на AES Гълъбово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма да има ново удължаване на срока, в който Националната електрическа компания (НЕК) трябва да разплати старите си задължения към AES Гълъбово. Това съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на централата Оливие Маркет.

Двете страни се договориха до края на април НЕК да изплати дължимото към централата, а в замяна на това ще влезе в сила подписаното още през миналата пролет споразумение за намаляване на цената за разполагаемост на AES Гълъбово.

Споразумението всъщност обхваща и двете „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал. От намаляването на цената за разполагаемост НЕК ще пести по 100 млн. лева на година, съобщи при подписването на документа енергийният министър Теменужка Петкова.

НЕК дължи на двете централи малко над 900 млн. лева. За да може да се разплати с тях, държавната компания разчита на заем, който да изтегли Българският енергиен холдинг (БЕХ). В момента се водят преговори с един от банковите консорциуми за отпускане на мостово финансиране в размер на до 650 млн. евро.

Заемът е важен за държавната енергетика и защото ще намали дефицита в сектора. След като получат своите вземания от НЕК, двете „американски“ централи ще се разплатят с Мини Марица-изток. Задълженията им към мината са в размер на общо около 400 млн. лева.

Преговорите по отпускането на заема са вече на финален етап. По тази причина и Маркет определя като „възможно, изпълнимо и реалистично“ сделката да приключи навреме – до края на април.

Ако обаче държавната компания не се разплати с AES Гълъбово до края на този срок, американският инвеститор ще потърси правата си в арбитраж, предупреди още изпълнителният директор на централата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
ТИЯ наглеци трябва ПЪРВО да върнат НЕРЕГЛАМЕНТИРАНАТА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ. Ако имахме държавници, а не големи бели птици, ТИЯ просто щяха да бъдат изгонени, след като върнат откраднатите 4 милиарда. В Унгария и Полша има държавници, затова техните "американци" просто бяха изгонени. И цената на тока в Унгария падна с 20%, кой знае защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още