IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без инвеститор за АЕЦ "Белене" ще се търси алтернатива в АЕЦ "Козлодуй"

През есента БАН ще представи пълен финансов модел за проекта, анонсира енергийният министър Теменужка Петкова в Народното събрание

11:36 | 26.05.17 г. 7
<p>
	АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Investor.bg

Ако няма инвеститор за АЕЦ "Белене", ще се търси друга алтернатива - най-вероятно за седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Пред депутатите тя припомни, че Българската академия на науките (БАН) изготвя технико-икономически анализ на проекта за втора ядрена централа у нас. В него ще има и финансов модел за реализацията й.

Енергийното министерство трябва да се подготви и за процедурата по приватизация на проекта - да отдели активите и пасивите в отделна компания, за да се потърси и инвеститор за изграждането на централата.

Докладът на БАН ще бъде готов в края на септември, уточни още Петкова в отговор на въпрос на депутата от "БСП за България" Васил Антонов. Според депутата в енергетиката в момента цари хаос и няма яснота как да се продължи с важните проекти.

Петкова категорично отхвърли тези обвинения и посочи, че очаква до 12 юни парламентарно представените партии да представят свои експерти и с тяхна помощ да бъде създадена новата енергийна стратегия на България в периода до 2030 година, но с хоризонт до 2050 година.

"Тази стратегия няма да бъде на едно определено правителство, а стратегията на България", каза още енергийният министър и призова за отговорна позиция на парламентарните сили.

Тъй като изработването на енергийната стратегия ще се забави във времето, за проекта АЕЦ "Белене" Петкова ще разчита основно на разработката на БАН. От нея ще стане ясно има ли нужда България от нова централа и целият финансов модел на проекта.

Площадката на АЕЦ "Белене" е изградена още през 80-те години на 20-ти век, припомни още енергийният министър. На площадката се намира и част от старото оборудване. 3 млрд. лева са вложени в този проект - за площадката и оборудването, които са платени, без да има яснота как да бъде реализирана централата, коментира тя.

Петкова посочи още, че държавата не може да си позволи да довърши изграждането на централата, защото разходите са в размер на 20 млрд. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
bulgarian lev
преди 6 години
Абсолютно верно! *** казаха - строим на 100%, но нашия говори за пари, как нямаме и не можем и так далее. А колко разбирачи тука вдигаха врява че е нецелесъобразно, неизгодно - специалисти с лопата да ги ринеш.А се видя зимъска при -25 като се повиши потреблението и запърхаха, режим аха да въведат. Никой не мисли - седнали цената на тока яе щяла да бъде скъпа. Но не мислят че докато тази централа почне да прави ток тази цена може и да е евтина вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 6 години
Абе Бойковци и Теменуги , кой ги бръсне за нещо ? Ние сме васална държава , и такава ще си останем докато не се научим че НИЕ трябва да си плащаме сметките . Докато чакаме ЕС да ни строят магистралите , руснаците АЕЦ-а , германците заводите все ще сме наведени с широко разтворени бузи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Нищо не търсят, щото това е провален проект! Разбита е цялата му конструкция - тази централа е проектирана по руска технология и с руско оборудване. Ние сме в лагер, който се готви за война с Русия. Кой е този и диот, който ще си навре за дника в такъв огън...?! Единственият шанс беше да участват руснаците - те имаха интерес да направят една витрина на тяхната технология в Европа и бяха готови на всякакви жестове и отстъпки! Всички видяха колко е пеалната цена на такава централа, когато Уестингхаус дадоха оферта само за гол реактор... Абе, зае би - куче влачи рейс... И ток ше внасяме от Турция, и газ ше внасяме от Македония - Боко и Теменужка ше ни опраат... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 6 години
Ама иначе доста успешно претакат зелето с това - "търсим инвеститор" , само де го търсят не стана ясно . То и аз търся инвеститор - ама кукиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
"Петкова посочи още, че държавата не може да си позволи да довърши изграждането на централата, защото разходите са в размер на 20 млрд. лева. "Пак лъжи, Нуше, пак полуистини и пак ефектът ще е същия - все по-дълбоко затъване! Всичко, построено върху лъжи и фалш е фалшиво! Докато премятате тези измислени 20 млрд. лв., няма да мръднете и на косъм! Никой не е търсил от България да вади 20 млрд. лева! Толкова е общата стойност на централата след 30 тодини, докато се изплати - с лихви, с модертизации и планови ремонти, със застраховки и разходи за отработено гориво и кво ли още не докато работи с десетилетия тва нещо! Разходите До пуск бяха около 6 млрд. лв., 3 от които вече бяхме дали. За останалите 3 имаше осигурен кредит от Атомстрой. Всичко останало са бойкови алабалистики. Станете и кажете истината - забраниха ни американците! Всички го знаят, вие просто спрете да лъжете - остатаха само неколко лемура у инвестора да ви верват! То и те не ви верват, ама си пазят надника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още