IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП настоява за извънредно заседание на парламента за АЕЦ "Белене"

Несериозно е да се водят преговори с потенциални инвеститори, а проектът да е замразен, смятат от левицата

16:17 | 09.08.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

За извънредно заседание на парламента, на което да бъде разгледан мораториумът върху строителството на АЕЦ „Белене“, настояват от БСП. От партията смятат, че е несериозно да се водят преговори с потенциални инвеститори, без да бъде премахнато това ограничение пред проекта, съобщава БТА.

На специална пресконференция депутатът от БСП Лява България Желю Бойчев коментира, че в партията виждат преосмисляне на позициите по повод втората ядрена централа от страна на премиера Бойко Борисов. „Искаме да развържем ръцете на българското правителство, за да може да преговаря спокойно“, допълни още Явор Куюмджиев.

В средата на юли социалистите внесоха в деловодството на Народното събрание проект на решение за отмяна на решението за спиране на строителството на АЕЦ „Белене“. Проектът беше спрян през 2011 година, след като Министерския съвет внесе това искане в Народното събрание. Причината, която изтъкна правителството е липсата на финансови средства за реализацията.

След решението на Арбитражния съд в Женева обаче страната ни трябва да плати 550 млн. евро за произведеното досега оборудване за АЕЦ „Белене“. По тази причина и правителството започна да търси варианти за решаване на казуса.

Един от тях е намирането на инвеститор и минимално участие на държавата в изграждането на втората централа. За това съобщи Борисов по време на посещение във Варна. Друг обсъждан вариант е продажбата на оборудването. 

Ден преди това той разговаря с президента на Русия Владимир Путин, а от правителствената пресслужба съобщиха, че сред основните теми на телефонния разговор са били съвместните енергийни проекти. Двете страни договориха работни групи, които да анализират тяхната реализация спрямо европейските правила.

По-късно обаче руската информационна агенция ТАСС предаде, позовавайки се на съобщение на енергийното министерство в страната, че България не е отправяла официално предложение за създаване на работна група, свързана с „Южен поток“. Газопроводът е един от проектите, който влезе във фокуса на фона на срещата на Владимир Путин с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Очакванията са, че двамата ще обявят по-късно днес рестарта на „Турски поток“, който беше представен като алтернатива на „Южен поток“ в края на 2014 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
И сетне дойде още по чужда да каже "не може"...а междувременно краденето вървеше и върви още по яко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Политици в БСП мислят българите за още по-прости от тях.Като толкова много искаха АЕЦ Белене да я бяха построили в техните 3 мандата управление вместо да крадат като за последно и да позволяват на на чужда държава да източва България през този проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Да си беден е лошо , но още по лошо е да си и беден , подъл и глупав за капак ...сега на Боката ше му се наложи да си ги яде сам и за Южен поток и за Белене !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още