IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ въвежда нова система за проследяване на кражбите на ток

Компанията монтира балансови електромери на 17 хил. трафопоста

11:01 | 09.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ЧЕЗ Разпределение България въвежда нова система за проследяване на кражбите на електроенергия. Компанията монтира балансови електромери на всички свои 17 хил. трафопоста.

Балансовото мерене е технически метод за проследяване на количествата електроенергия, които се доставят в даден трафопост и след това се разпределят към клиентите, които се захранват от него, информира компанията.

„Чрез системата за балансово мерене лесно ще локализираме местата, където са налице загуби на електроенергия. Ще измерваме електроенергията, която влиза в даден трафопост, а чрез електромерите на клиентите ще преценяваме дали тя е равна на консумираната в домакинствата. Ако количествата не съвпадат, ще сме наясно с точност къде се губи електроенергия и къде има незаконни присъединявания към мрежата“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на дружеството.

„Съответно ще набелязваме конкретни мерки по места, в зависимост от особеностите на района, които можем да предприемем, за да се справим с кражбите“, допълни той.

През 2015 г. ЧЕЗ констатира 6458 кражби на електроенергия, а преките разходи на компанията за локализацията на кражбите възлиза на 2,5 млн. лв.

Те са за сметка на компанията, но последици от посегателствата търпят и клиентите заради прекъсвания на електрозахранването.

ЧЕЗ Разпределение България призовава институциите за възпиращи санкции, които да сведат до минимум кражбите на електроенергия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още