IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Никой не може да задължи "Петрокелтик" да продава газ на "Булгаргаз“

Съдът ще получи достъп до договора на обществения доставчик с "Газпром", което ще даде много отговори, смята председателят на КЕВР

11:14 | 05.07.17 г.
<p>
	Председателят на КЕВР Иван Иванов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Никой не може да задължи частното дружество "Петрокелтик" да продава природния газ от местен добив на обществения доставчик "Булгаргаз". В договора на дружеството няма клауза за задължителни доставки за държавата.

Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод започналото дело за цената на природния газ от 1 април.

Върховната административна прокуратура протестира увеличението на цената на газа от 1 април с почти 30%. Като основание институцията посочва, че КЕВР безкритично е приела обясненията на "Булгаргаз" защо не е купуван газ от местен добив през последните години. Неговата цена е най-ниска, а по закон общественият доставчик има задължението да осигури суровината от различни източници при най-ниските възможни разходи. Това е записано в Наредбата за регулиране на цените на синьото гориво.

Газовата компания е купувала суровина от местен добив през годините, но в много малки количества, обясни днес Иванов. Той посочи, че през януари и февруари 2017 г. по договора са доставени общо 3 млн. куб. метра газ, което е крайно недостатъчно за покриване на доставките. Годишно "Булгаргаз" продава около 3 млрд. куб. метра газ на местния пазар.

Според Иванов местните количества газ не биха имали особено голямо значене при изчисляването на крайната цена на газа.

Според него съдът ще получи достъп до договора за доставка на природен газ с "Газпром". Той определи това искане като "правомерно". Договорът ще "даде много отговори" по темата, допълни той.

Условията по договора за доставка на природен газ между руската компания и "Булгаргаз" са засекретени с търговска тайна. Затова и заседанията по делото ще бъдат закрити.

На 4 юли Административният съд в София даде ход на делото и се очаква до октомври "Булгаргаз" и КЕВР да представят обяснения по казуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още