IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносителите на горива няма да предоставят обезпечения пред НАП

Последните промени в данъчното законодателство предвиждат търговците на течни горива да обезпечават доставки над 25 хил. лева

16:39 | 23.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вносителите на течни горива не са длъжни да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или банкова гаранция пред Националната агенция по приходите (НАП), съгласно последните разпоредби в Закона за ДДС.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос от депутата от Реформаторския блок Вили Лилков.

Приетите в края на юли законодателни промени предвиждат търговците на течни горива да обезпечават дейността си пред приходната агенция, при извършване на облагаеми доставки на течни горива на стойност над 25 хил. лева. При тези случаи те обезпечават изплащането на ДДС на доставката.

При внос на стоки обаче данъчно задължените лица не извършват облагаема доставка по смисъла на ЗДДС, обяснява Горанов. По тази причина и за вносителите на горива няма да се прилага искането за обезпечение.

Целта на последните промени в данъчното законодателство е да бъдат намалени злоупотребите с ДДС, посочиха в своите мотиви от финансовото министерство, когато представяха текстовете. Кражбите на ДДС при търговия с горива са коствали на бюджета 109 млн. лева, изчислиха от ведомството. 

Промените бяха приети от Народното събрание въпреки критиките от страна на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, според които промените ограничават конкуренцията на пазара на горива.

Новите правила поставят под въпрос съществуването на 150 малки търговци на горива, коментира още Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още