IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори понижават прогнозите си за ръста на полската икономика

Намеренията на правителството да запази бюджетния дефицит в рамките, определени от Европейския съюз, стават все по-нереалистични

17:50 | 25.08.16 г.
<p>
	Премиерът на Полша Беата Шидло.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Полша Беата Шидло. Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на полската икономика предстои да се забави тази година и следващите две, като анализатори понижават прогнозите си за увеличаването на БВП на източноевропейската икономика, съобщава Bloomberg. Така намеренията на правителството да запази бюджетния дефицит в рамките, определени от Европейския съюз, стават все по-нереалистични.

Според проучване на Bloomberg, проведено между 19 и 24 август, икономиката на Полша ще се разшири с по 3,3% през тази и следващите две години, като по-ранните прогнози за 2016 и 2017 г. бяха съответно 3,4 и 3,5%. Бюджетният дефицит от 2,9% от БВП тази година ще се повиши повече от очакваното през 2017 г.: до 3,1% от БВП. През 2018 г. се очаква стойността да се понижи до 3 на сто.

Прогнозите поставят под съмнение способността на правителството да запази бюджетния дефицит под границата от 3 на сто, за да гарантира притока на средства от ЕС в размер на 82,5 млрд. евро до 2020 г. Кабинетът, който управлява от около 9 месеца, заседава в четвъртък, за да обсъди проектобюджет, който вече включва ревизирани надолу прогнози. 

„По-висок дефицит е възможна заплаха в контекста на продължаващото влошаване в инвестициите, което води до по-бавен растеж“, казва Яцек Адамски, анализатор в полската асоциация на работодателите. „Не става въпрос за продължаването на тазгодишните фискални стимули. Бюджетът за следващата година всъщност ги предвижда и това повдига въпроса дали икономиката ще го понесе“, посочва той.

Властите във Варшава, които неотдавна обявиха, че ръстът може да се ускори до 5% следващата година, признаха, че икономиката се препъва, след като предварителните данни за второто тримесечие показаха растеж от 3,1 на сто. Това беше под очакванията за 3,3 на сто и съвсем леко подобрение след първото тримесечие, което беше отчетен ръст от 3 на сто. Резултатът за периода януари-март беше най-лошият от 2013 г. насам.

Според финансовото министерство дефицитът през следващата година ще е 2,9%, дори след ревизираните прогнози за ръста от 3,9 на 3,6%.

Правителството на премиера Беата Шидло сигнализира, че икономическите проблеми няма да попречат да спази скъпите си предизборни обещания, сред които повече социални разходи. Следващата година властите ще трябва да намерят финансиране на редица мерки, включително понижение на пенсионната възраст, повишение на заплатите в публичния сектор, безплатни лекарства за възрастните хора и повече разходи за отбрана.

Тази година бяха въведени щедри увеличения на детските надбавки, припомня Bloomberg.

Според експертите в проучването на Bloomberg основният лихвен процент може да бъде повишен с 25 базисни пункта през 2018 г., след като инфлацията се ускори от -0,6% тази година до 1,6% следващата година. Прогнозите на правителството са за дефлация от 0,5 на сто тази година и инфлация от 1,3 на сто през 2017 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още