IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекали ли Полша?

Ако на Варшава не ѝ харесват основните демократични принципи на ЕС, нека просто напусне клуба, пише Барбара Везел за DW

08:56 | 03.06.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Човек може да остане с впечатлението, че Полша иска да подложи ЕК на изпитание. Еврокомисията е известна с това, че винаги намира високопарни думи за основните демократични принципи, които обаче рядко биват последвани от дела. Но в случая с Полша ЕК си показа зъбите - и задвижи процедурата за върховенството на закона, пише в коментар за Deutsche Welle Барбара Везел.

От началото на годината Брюксел и Варшава се карат заради предприетото от полското правителство орязване на правомощията на Конституционния съд. Партията "Право и справедливост" очевидно има проблем със състава на полския КС, тя блокира неговите решения и прави всичко възможно, за да ограничи независимостта му. А това представлява грубо нарушение на основните демократични правила и принципи на ЕС. Защото е вън от съмнение, че когато едно новоизбрано правителство прекроява Конституционния съд според собствените си нужди, тогава става дума не за правова държава, а за държавен произвол. 

Полша направи всичко възможно, за да шиканира отговорния еврокомисар. Само преди два дни от Варшава неочаквано се дочуха сигнали за помирение. Споразумението било възможно, дори желателно. И представителят на Брюксел отпътува още въднъж за среща с полската правителствена ръководителка. Но и на тази среща Варшава не направи приемливо предложение. Цялата история беше просто финт.

В последната си реч пред полския парламент правителствената ръководителка Беата Шидло повтори най-малко 20 пъти думата "суверенитет". Тя говори за брюкселския "диктат", за "ултиматуми" и за "правото на самоопределение на нациите". Всичко това беше гарнирано с няколко напудрени фрази за "цивилизационното наследство и националната идентичност". И в крайна сметка стана ясно, че цялата тази врява преследваше една-единствена цел: да бъде потъпкано едно от най-големите цивилизационни достижения - независимостта на правосъдието.

Връхна точка в обвиненията срещу Брюксел беше твърдението, че ЕС едва ли не бил излъгал Полша, тъй като при подписването на присъединителните договори преди 12 години процедурата за върховенството на закона все още не съществуваше. Това беше може би най-глупавият от всички малоумни аргументи. Защото задължението за спазване на демократичните принципи на ЕС е съществувало винаги. А в спора с Варшава става дума само и единствено за това.

И още веднъж за всички, които се правят, че са го забравили: ЕС не е просто някаква касичка за пари, най-малкото пък за правителства, които се стремят към авторитарно управление. Тази общност си има правила и те категорично изключват подобно поведение. И който е подписал присъединителния договор, трябва да ги спазва. А ако междувременно е решил, че ЕС вече не му харесва, нека просто го напусне. Варшава е свободна да вземе такова решение. При това напълно суверенно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 2
Nathan
преди 7 години
Не мога да разбера защо се толерират злобните пасквили на нацисткото *** Везел, на хранилка от новото гестапо - Дойче Веле и се препечатват под различни имена в различни медии, собственост на една и съща медийна групировка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
senzor
преди 7 години
Намирисва на Plexit
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 3
Qino
преди 7 години
ЕК се води от поляк! Една страна, която само смуче милиарди от бюджета на ЕС, но успя да наложи ксенофобия и шовинизъм като европейска политика.Ако говорите с поляци ще ви кажат, че Путин е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 22 rate down comment 6
serafima
преди 7 години
А демократичните принципи на ЕС дали се състоят в нарежданията на геносен Меркел, която натресе "бежанците" на Европа без ВЪОБЩЕ да пита останалите? Значи ли, че е ДЕМОКРАТИЧНО да дадеш 6 мшлшарда евро не на кой да е, а на Ердоган да ти оправя нещата, като знаем как ще ги оправи?????Повече от нагло е да очакваш други народи да те следват като слуги след всички безчинства, които правиш. Браво на Централна Европа - и преди, и сега са държави с достойнство и отговорни ръководители.За разлика от тях ние и преди, и сега сме ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 9
lozkhris
преди 7 години
ЕС=СССРПозор !!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis21
преди 7 години
Ако е прекалила, да я изпъдят тогава, ако не - така са нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
В интервю пред люксембургска телевизия жан клод юнкер заяви цитирам: "когати бъда притиснат от пресата съм принуден да лъжа за ЕС". Той самия си признава, че е най-обикновен лъжец, който постоянно заблуждава наивните гласоподаватели, за това какви са целите на ЕС и как те бъдат постигнати. Вие пак му вярвайте и гласувайте за него и подобните му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Според мен юнкер и престъпната му комисия прекалиха. От 28-те комисари заедно със самия юнкер 7 са бивши или настоящи членове на комунистически партии, а ние всички знаем, че бивши комунисти няма. Отделно още поне 10-на комисари са "социалисти", "леви" или "либерали". Започвам да се питам това комитерн ли е или комисия?? юнкер започна да се мисли за троцки(неговия любим политик) или брежнев намесвайки се във вътрешните работи на една независима страна като Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 2
edimi
преди 7 години
Ако са искали да създадат ЕСЩ, да не създавали ЕСЪЮЗ. Т.е. като искат единно право на Общността, то се прави на федеративен принцип. Ама предварително бяха наясно, че тогава трябваше да "лустрират" наред, да се разправят и да контролират всички дс далавераджии от бившият "Източен блок", от които и от където пък взеха едни добри пари.... Така че, сега от ЕС,ЕК,ЕП и прочие "органи" на Еуропата да мълчат и да не се изказват като отходен орган!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 7 години
яко прекалиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още