IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка остави лихвите на исторически ниските им нива

Комисията по паричната политика обаче сигнализира, че лихвените проценти е по-вероятно да се покачват, а не да се понижават, за да се постигне целевата инфлация

14:37 | 17.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка очаквано остави основния лихвен процент без промяна на исторически ниското му ниво от 0,5%. Деветчленната комисия по паричната политика, начело с гуверньора Марк Карни, е единодушна в решението си и го аргументира с продължаващите глобални насрещни ветрове, пред които е изправена британската икономика, съобщи WBPonline.

Въпреки това обаче централните банкери сигнализираха, че е по-вероятно в бъдеще лихвите да се покачват, а не да се понижават, за да се върне инфлацията по устойчив път към целевите нива от 2%.

„Всички членове се съгласиха, предвид постоянните насрещни ветрове, които натежават на икономиката, че когато лихвите започнат да се вдигат, това вероятно ще стане с по-плавен темп и до по-ниски нива, отколкото в предишните цикли“, пише в стенограмата от заседанието. 

Тя разкрива и различни мнения сред членовете на комисията за инфлацията и икономическия ръст. Централната банка продължава да се бори със слабия ръст на заплатите, както и с влиянието на ниската инфлация над възнагражденията във време, когато трудовият пазар се доближава до пълна заетост.

Комисията продължава да следи за знаци, че ниската инфлация има продължаващи вторични ефекти върху заплатите“, пише в изявлението. Това показва, че централните банкери са особено загрижени за слабия ръст на потребителските цени.

Поевтиняването на британския паунд през последно време би могло да компенсира както външните, така и вътрешните фактори, които оказват дефлационен натиск, посочва WBPonline. “Отслабването на лирата до известна степен отразява несигурността преди предстоящия референдум за членството на Великобритания в ЕС. Това може да повлияе на икономическия ръст и инфлацията“, смятат в Английската централна банка. Освен това тази несигурност може да отложи някои решения за разходи, както и да потисне търсенето в краткосрочен план.

В края на 2016 г. се очаква британската инфлация да е около 1% и според комисията по-голямата част от ръста ще се дължи на повишения в цените на енергията и хранителните продукти. Базисната инфлация, която изключва именно тези две категории, вероятно ще расте по-слабо.

Английската централна банка очаква икономиката да нарасне през първото тримесечие със сходен темп, както и през първото, предвид последните индикатори за активността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още