IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина отговаря на Шойбле с условия в замяна на допълнителни икономии

Според Германия Атина няма да има нужда от четвърти спасителен пакет финансова помощ

10:18 | 11.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството в Атина иска от кредиторите мерки за облекчаване на гръцкия дълг, които то обещава да приложи след края на текущата спасителна програма, чийто срок изтича в средата на следващата година, съобщава в. "Катимерини".

Реакцията идва след изявления на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който пред Deutsche Welle каза, че Гърция първо трябва да приложи договорените реформи и след това да бъде обсъждана необходимостта от по-нататъшно облекчаване на нейния дълг.

Шойбле изрази увереност, че Гърция няма да има нужда от четвърти спасителен пакет финансова помощ, тъй като целта на сегашната програма е страната да излезе на международните пазари.

Първо искаме да видим споразумение за реформите, поясни говорител на германското министерство на финансите, изтъквайки, че изпълнението на реформите от страна на Гърция ще повлияе съществено на устойчивостта на нейния дълг.

На свой ред премиерът Алексис Ципрас обяви, че е ударил часът за уреждане на гръцкия дълг и че неговото правителство ще приложи исканите от кредиторите допълнителни мерки за икономии за 2019-2020 г., но при условие, че бъдат одобрени средносрочни мерки за облекчаване на дълга.

Тези мерки трябва да са такива, че да осигурят на Гърция присъединяване към програмата за количествени облекчения на ЕЦБ, каза още Ципрас.

Правителствени източници в Атина уточняват, че за тази цел е необходимо да бъде доведено до край техническото споразумение с кредиторите, а на предстоящата среща на Еврогрупата този месец да бъдат конкретизирани мерки за облекчаване на гръцкия дълг, които ще се прилагат след 2018 г. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Някой замисля ли се над въпроса, че изискваните от Гърция "икономии" са ТОЧНО ОБРАТНОТО на това, което прави ЕЦБ за останалите държави от съюза с програмата си за QE и изкупуването на облигации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още