IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Манолов: Еврото ще падне под 1,10 долара

Марио Драги за първи път спомена за удължаване на програмата след септември, коментира финансистът

17:12 | 22.10.15 г. 6
Бисер Манолов: Еврото ще падне под 1,10 долара

За еврото сега основният фактор е отварянето на ножицата в резултат на очакванията за повишаване на лихвите в САЩ и продължаването на количествените облекчения (QE). Това ще тласне валутата под 1,10, прогнозира в ексклузивен коментар за Bloomberg TV Bulgaria финансистът Бисер Манолов. 

„Новото е, че Драги (Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ, б. ред.) за първи път спомена за удължаване на програмата след септември и за неопределен период от време. Централната банка не е щастлива с нивата на икономически растеж в еврозоната“, заяви Манолов. 

По думите му обаче Драги не е успял на няколко пъти да отговори на въпросите за структурните мерки. Според финансиста без това еврозоната няма как да поеме към икономически растеж.

„Въпросът е дали не влизаме в безкраен период на количествени облекчения? Най-прекият ефект от политиката на количествени облекчения е надуването на балона на облигациите. Парите не стигат до реалната икономика чрез кредитирането, въпреки че през последните месеци имаше подобрение“, каза Манолов. 

Припомняме, че на днешното си заседание в Малта Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,05%, 0,30% и -0,20%. 

По време на пресконференцията след заседанието Драги подчерта, че програмата за изкупуване на активи предлага гъвкавост, що се отнася до мащабите, структурата и продължителността й. "Готови сме да действаме, ако е необходимо... Отворени сме за цялото меню от инструменти в паричната политика", каза Драги.

Към 17.10 часа еврото се разменя за 1,11646 долара. Валутата поевтиня силно и спрямо останалите по-важни валути.

Още подобни коментари четете в BloombergTV.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
karadjata
преди 8 години
мда еврото ще падне под 1,10 долара, но това няма да се хареса на ФЕД и най-вероятно няма да вдигнат лихвите тази година, че и до пролетта най-вероятно.А какво ли ще стане ако и в САЩ инфлацията падне и растежа зацикли зимата??? Да не видим ново QE4 и в САЩ лятото??? Лично аз няма да се изненадам. Никой не иска скъпа валута, това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
ахед е даже много ахед...веднага след като дигнат и лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Tyrista
преди 8 години
parity ahead!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Tyrista
преди 8 години
parity ahead!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още