IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Не се отказваме от водещата си роля в Европа

Европейците трябва да съгласуват отговора си на тероризма, смята новият британски външен министър

13:40 | 18.07.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новият британски външен министър Борис Джонсън подчерта волята на Лондон за продължаващо сътрудничество с Европейския съюз.

Посланието, което той носи за „нашите приятели в Европейския съвет“ е, че Обединеното кралство наистина напуска ЕС, но това не значи, че правителството в Лондон ще се откаже от „водещата си роля“ в европейското сътрудничество, предава Ройтерс.

"В никакъв случай няма да се откажем от водещата си роля в Европа. Напускането на ЕС не означава напускане на Европа", заяви Джонсън, който снощи разговаря с ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

„Тя се съгласи, че Великобритания трябва да продължи да играе роля", изрази задоволството си Джонсън.

Могерини от своя страна заяви, че се е получил много добър разговор по основните актуални въпроси, но повтори, че с Великобритания няма да започнат никакви преговори, докато Лондон не уведоми официално ЕС, че желае да излезе от него чрез задействането на член 50 от Лисабонския договор.

В посланието си днес Джонсън подчерта сътрудничеството на службите по сигурност след атентатите в Ница. Европейците трябва „да съгласуват отговора си на тероризма“, заяви той преди срещата на външните министри на ЕС.

На фона на случващото се в Турция Джонсън настоя за „въздържание и на двете страни“.

Той ще участва за първи път в заседание на Европейския съвет, след като през миналата седмица изненадващо бе назначен за външен министър на страната си. Бившият кмет на Лондон бе основна фигура за движението за Brexit, което успя да спечели референдума в края на юни.

Визитата на Джонсън в Брюксел не започна добре, след като самолетът със застъпника на прекратяването на членството на Великобритания в Европейския съюз трябваше да се приземи на летище Лутън в Лондон малко след излитането си.

Заради вероятен проблем с хидравликата пилотът е решил в неделя вечерта да кацане с предпазни мерки, съобщава агенция AP.

"Всички 16 пътници са напуснали самолета, без да са засегнати по някакъв начин", заяви говорител на летището. Джонсън и екипът му са продължили пътуването си с резервна машина.

Повече по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Този напълни Лондон с мюсюлмани - индийци и пакистанци.Което въобще не зависи от ЕС, и никой от ЕС не му е нареждал да го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Могерини от своя страна заяви, че се е получил много добър разговор..."Няма начин , направо е било оргазъм !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
nothingbutyour
преди 7 години
Пианко, ще водиш към дъното бледите пианки, които си мислят, че живеят в 19 век
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
khao
преди 7 години
Вие изпуснахте водещата роля още с това че никога не сте били нормален член на ЕС като другите ... та сега направо отивате у мурец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Мажоритаря
преди 7 години
***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още