IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да се отложи за края на 2019 г.

Очертава се значително напрежение между евроскептичните министри в новото правителство на Острова

08:53 | 14.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Излизането на Великобритания от ЕС може да бъде отложено за края на 2019 г. заради трудностите, с които се сблъсква британската администрация и заради изборите във Франция и Германия, пише в. "Сънди таймс".

Правителството на Тереза Мей каза, че има намерение да задейства член 50 от Лисабонския договор в началото на 2017 г. Прибягването до този член отваря период от две години на преговори, в края на които страната напуска ЕС. Това означава, че задействане на член 50 в началото на идната година ще означава ефективно напускане на Великобритания от ЕС в началото на 2019 г.

Но британските министри са предупредили вече висшите ръководители на финансовия сектор в лондонското Сити, че задействането на член 50 може да стане в края на 2017 г, което ще означава и ефективно излизане от ЕС в края на 2019 г., пише изданието, като се позовава на източник, говорил с двама британски министри. 

Министрите мислят, че задействането на член 50 може да се отложи за есента на 2017 г. Те казват, че няма необходимата инфраструктура за хората, които ще трябва да бъдат наети с оглед на преговорите за Brexit. Те казват, че дори не знаят кои са правилните въпроси, които трябва да се зададат, когато най-накрая ще започнат преговорите с Европа, казва източникът.

В резултат на референдума за Brexit на 23 юни новият британски премиер Тереза Мей създаде поста на министър за Brexit. Той беше поверен на Дейвид Дейвис, който досега е наел само половината от персонала, от който ще има нужда. Друго министерство, това на международната търговия, ръководено от Лиам Фокс, също трябва да наеме бързо опитни експерти, защото сега разполага само с шепа добри преговарящи.

Същевременно друг източник от британското правителство казва, че графикът за изборите във Франция и Германия също поражда известни трудности за плановете за Brexit на Великобритания.

В преговорите ще участват лидерите на страните членки. Президентските избори във Франция са насрочени за 23 април и 7 май догодина, а федералните избори в Германия ще бъдат догодина на през есента.

Британският в. "Дейли телеграф" пък съобщава, че Лиам Фокс и министърът на външните работи Борис Джонсън спорели за това кой да контролира ключови части от британската външна политика. Фокс дори пратил писмо до Тереза Мей, в което казвал, че британската търговия с други страни няма да процъфти, ако отговорността за бъдещето на политиката в тази насока остане във външното министерство.

В писмото Фокс настоявал неговото ведомство да отговаря за външните икономически връзки с други страни, а ведомството на Джонсън да се съсредоточи върху дипломацията и сигурността, в това число и надзора на контраразузнаването и на службата за следене на електронните комуникации.

Според източници Тереза Мей е отхвърлила искането на Фокс. Но то говори за значително напрежение между евроскептичните министри в новото правителство.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 7
Lucifer
преди 7 години
Брекзит сега, веднага и....за винаги!!!! Най-доброто лекарство за ЕС!!! И не говорете по-вече неевропейски, островни изопачени англодиалекти. Говорете като европейци...немски, френски, испански, италиански или даже латински, но забравете сбърканите островни деформирани диалекти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още