IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще струва на британските домакинства по 850 паунда годишно

Според по-песимистичен сценарий тази сума може да е дори двойно по-голяма

21:43 | 18.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Напускането на Европейския съюз (ЕС) ще доведе до понижаване на жизнените стандарти на хората в Обединеното кралство. По-ниските приходи от търговия ще намалят средните доходи на домакинствата с поне 850 паунда (1232 долара) годишно, е записано в доклад на London School of Economics (LSE).

Според по-песимистичен сценарий, анализиран от Centre for Economic Performance към LSE, загубата в доходите на домакинство може да бъде дори двойно по-голяма, съобщава CNN Money.

“Работата ни оставя малко място за съмнение, че ще има сериозен спад на реалните заплати и пенсии при напускане на ЕС“, каза директорът на СЕР Джон Ван Рийнън. „Дори без да се обръща внимание на възпиращия ефект върху чуждите инвестиции и производителността при Brexit, загубите за доходите от по-слабата търговия са ясни“.

Великобритания ще проведе референдум на 23 юни, за да реши дали да остане страна членка на ЕС или да напусне съюза.

Министър-председателят Дейвид Камерън, ръководителят на централната банка и много големи компании и банки вече предупредиха за рисковете пред британската икономика, ако страната се отдели от най-големия си търговски партньор.

Водещите кампанията в полза на Brexit обаче казват, че Великобритания ще бъде по-добре, ако напусне ЕС, тъй като вече няма да има нужда да дава пари за бюджета на блока, може да се откаже от скъпите европейски регулации и да договаря собствени споразумения за свободна търговия със САЩ, Япония и други големи икономики.

Изследователите от LSE твърдят, че по-високите разходи за правене на бизнес с Европа, която формира 45% от британския износ, ясно ще надделеят над икономиите от вноските към бюджета на ЕС – основната икономическа полза от напускане.

Водещите кампанията в полза на Brexit често посочват Норвегия или Швейцария като примери за страни, които търгуват свободно с ЕС без да са част от 28-членния блок.

Оценката за изгубените доходи в размер на 850 паунда се базира на по-оптимистичен сценарий при Brexit на LSE, който предполага, че Обединеното кралство ще има статут подобен на Норвегия.

Норвегия има споразумение за свободна търговия с ЕС, но все пак е изправена пред някои ограничения в търговията, тъй като не е част от митническия съюз на ЕС. Тя също трябва да плаща вноска към бюджета на ЕС, да приема регулациите на ЕС и да позволява свободна миграция на труда.

Нито една от двете основни групи – за и срещу Brexit, засега не предоставят коментар по доклада, въпреки запитванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Финанси виж още