IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците не искат Brexit, ако няма има сделка с ЕС

Само 25% са съгласни на "твърдо" напускане, в случай че парламентът не одобри споразумение на Тереза Мей с ЕС, показа проучване

14:05 | 07.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Макар и да гласуваха за Brexit, повечето британци са против страната да излезе от Европейския съюз (ЕС) без сделка, в случай че парламентът не одобри договореното от премиера Тереза Мей с Брюксел. Това показва проучване на общественото мнение, цитирано от The Independent.

Преди месец британският премиер се съгласи парламентът да има финалното одобрение на постигнатото от правителството при преговорите с ЕС. Тя обаче беше категорична, че дори и без това одобрение Великобритания ще излезе от общността, но без сделка със съюза.

Търговията с държавите от общността тогава ще бъде извършвана съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО), посочи още Мей. Повече граждани на Обединеното кралство обаче настояват страната по-скоро да остане в ЕС, ако депутатите не одобрят споразумението, с което премиерът Тереза Мей се върне от Брюксел.

Допитването е поръчано от британското издание и извършено от BMG Research в периода между 27 февруари и 3 март. В него са участвали 1 576 британци.

Само 25% от тях подкрепят намеренията на Тереза Мей за "твърд Brexit".

Според 27% вярното решение в случай, че премиерът не получи одобрението на парламента, е да се опита да предоговори условията с ЕС.

14% настояват Великобритания да остане в ЕС, но при нови условия, договорени от Мей. За 15% от участвалите в анкетата Великобритания трябва да остане в общността по старите правила.

Дори и поддръжниците на торите не са съгласни за излизане от ЕС без сделка - плановете се подкрепят само от 38%. 38% препоръчват предоговаряне на условията, а 18% - оставане в ЕС при нови или при старите правила.

Проучването на BMG показва, че британците не могат категорично да решат доколко Тереза Мей действа правилно по отношение на подготовката за Brexit - 38% одобряват предприетите действия, 33% са разочаровани, а 29% се затрудняват да отговорят.

43% от анкетираните смятат, че преговорният процес през следващите две години ще се отрази зле на икономиката на Великобритания. За 33% обаче отражението ще е по-скоро позитивно, а 24% смятат, че няма да има никакво отражение.

Темата за Brexit можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още