IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика година след вота за Brexit

Не всички прогнози за развитието на страната след референдума за излизане от ЕС се сбъднаха, но вече има нови сигнали за предстоящи проблеми

12:58 | 24.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко събития освен война могат да окажат толкова голямо влияние върху икономиката на една страна, каквото имаше решението на Великобритания да напусне ЕС, взето преди година, посочва AP.

Решаващият вот от 23 юни 2016 година има потенциала да прекъсне връзките на Великобритания с основния й търговски партньор - обединение, посветило над четири десетилетия на все по-тясното сближаване. От общи субсидии за фермерите до стандарти за потребителските продукти и забрана на всички видове ограничения пред търговията - Великобритания е дълбоко въвлечена в работата на ЕС.

След вота британската икономика успя да избегне мрачните прогнози за рецесия, каквито правеха мнозина, включително британското министерство на финансите и Международният валутен фонд (МВФ). Не се сбъднаха и други очаквания, например за незабавен срив в цените на жилищата.

Други прогнозирани събития обаче се случиха като рязкото поевтиняване на британската лира и ускоряването на инфлацията. А след като двегодишният процес по Brexit вече започна, има нови сигнали за икономически проблеми.

AP прави кратък обзор на състоянието на британската икономика година след референдума.

Икономиката нараства, но слабо

Британската икономика не се сви след вота, както мнозина предупреждаваха. Всъщност, през голяма част от изминалия период тя нарастваше по-бързо от икономиките на европейските й партньори, до голяма степен благодарение на рязкото поевтиняване на британската лира. Спадът на валутния курс с 15 на сто направи британския износ по-евтин, давайки му предимство за растеж.

Икономиката обаче сега отслабва заради несигурността около Brexit, а и защото британската лира оскъпява вноса. Икономиката на Великобритания изостава, нараствайки едва с 0,2 на сто през първите три месеца на текущата година, което е най-слабият растеж сред страните от Г-7. Докато Обединеното кралство се препъва, затруднени по-рано континентални икономики като френската набраха скорост, което евентуално може да се отрази на динамиката на преговорите за Brexit.

Предстои ли рецесия?

Опасенията са, че тези, които преди Brexit предвиждаха срив, могат да се окажат прави, ако Великобритания не успее да си осигури всеобхватна търговска сделка с ЕС - т. нар. сценарий за твърд Brexit.

Според рейтинговата агенция Standard&Poor's Великобритания има повече за губене от икономическа гледна точка, тъй като изнася за ЕС повече от всяка друга страна, изчислено като дял от икономиката. Рискът се увеличава от факта, че секторът на услугите, например банкови, е източник на голяма част от този износ. Има по-малка вероятност обаче услугите да бъдат включени в непосредствено търговско споразумение за запазване на привилегирования достъп до огромния европейски пазар.

Лондон в риск

Съдбата на Лондон е несигурна предвид централната му роля в европейския финансов сектор. Когато Великобритания напусне ЕС, британските компании за финансови услуги ще изгубят автоматичното право да работят във всички други 27 страни от ЕС, което за тях ще бъде голяма пречка.

Неотдавнашно изследване на консултанстката компания EY установи, че британската столица губи позиции като един от трите европейски града, най-привлекателни за бизнес. Глобалният статут на града, включително големият му набор от квалифицирани професионалисти като адвокати и счетоводители и използването на английски език, все пак ще допринесе за смекчаване на удара.

Разходи за живот

Британската лира понесе първия и най-силен удар от вота за Brexit, като в деня след референдума поевтиня с близо 20 цента спрямо курса от около 1,50 долара преди вота. Оттогава курсът спадна още до 31-годишни минимуми, преди умерено да се възстанови до 1,27 долара. Макар поевтиняването да бе благоприятно за износителите, то оскъпи вносни стоки като енергийни суровини и храни.

През 12-те месеца до май инфлацията се ускори до четиригодишен максимум от 2,9 на сто спрямо нивото от едва 0,3 на сто около вота. Поскъпването бе усетено веднага от британските туристи в чужбина. Сега цените вече се усещат и във Великобритания, където продажбите на дребно боксуват, тъй като повишаването на възнагражденията не успява да догони вдигането на цените.

Оживление на борсите

Може и да изглежда нелогично, но основният британски борсов индекс FTSE 100 всъщност постави поредица рекорди след Brexit. Това отчасти се дължи на стимулирането на износа след поевтиняването на лирата. Във FTSE 100 обаче са включени множество международни компании, което означава, че печалбите им в долари и други валути са на по-голяма стойност, когато бъдат прехвърлени в британски лири.

(БТА)

Темата за Brexit може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ACA
преди 6 години
British are twisted people. One cannot trust them.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още