IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бизнес очаква да приключи годината с подем

Конфедерацията на британската индустрия обаче отправя предупреждение относно по-дългосрочните перспективи

16:49 | 02.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският бизнес очаква да приключи годината с подем, като прогнозираното подобрение в производството, търговията на дребно и услугите ще стимулира най-бързото възстановяване от повече от година, пише Bloomberg.

Индикаторът за очакванията на компаниите за производството през четвъртото тримесечие се е повишил до 22 пункта през септември, отчете Конфедерацията на британската индустрия в месечния си "индикатор на растежа", публикуван в неделя. Това е най-високото равнище от септември 2015 г.

Въпреки това в доклада се отправя предупреждение относно по-дългосрочните перспективи, като се очаква инвеститорските настроения и намерения да останат "потиснати".

"Фирмите са уверени, че есента ще донесе подем на активността", коментира Рейн Нютън-Смит, главен икономист в Конфедерацията. "Бизнесът се надява да набере скорост за останалата част от годината и за 2017 г., затова иска правителството да очертае ясни планове за преговорите за излизане от Европейския съюз."

Последните данни сочат, че британската икономика е по-силна от очакванията за развитието й след референдума за излизане от ЕС. Въпреки това от Конфедерацията посочват, че фирмите са по-предпазливи по отношение на по-дългосрочните икономически перспективи, като някои бизнес решения вероятно ще бъдат отложени.

"Оптимизмът на фирмите за общите бизнес условия се влоши рязко, като падна до нива, невиждани от разгара на кризата в еврозоната в края на 2011 г. или дори в някои случаи от рецесията през 2008/9 г.", посочват от Конфедерацията. "Въпреки че настроенията може да се възстановяват до известна степен с изясняването на подробностите около плановете на правителството за преговорите за Brexit, те вероятно ще останат потиснати."

Темата за Brexit може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 7 години
:))))))))) хубавото е че минусите не могат да променят тренда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 7 години
Надявам се тия, които ми слагат минуси да са с къси позиции, за да имка от кого да купувам. После, когат цените са вече високи -ще им продавам... Нали съм добър човек :) Нека и те да имат......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
ivan.kostov.39
преди 7 години
Икономиката на Великобритания се развива според моите очаквания и затова съм дълъг още след референдума в английски акции и ще съм дълъг може би поне още 5 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още