IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел глобява HSBC, JPMorgan и Crédit Agricole с 485 млн. евро

Така се слага край на петгодишното разследване за манипулации на европейския междубанков лихвен процент Euribor

13:23 | 07.12.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви, че налага глоби на банките HSBC, JPMorgan и Crédit Agricole за манипулации с европейския междубанков лихвен процент Euribor, съобщи Financial Times. Общата сума възлиза на 485 млн. евро. Така се слага край на петгодишното разследване за картел, което разтърси финансовия свят.

Тези три банки отказаха да се договорят през 2013 г. с Комисията, когато в рамките на споразумението бяха глобени Deutsche Bank, Société Générale и Royal Bank of Scotland с близо 1 млрд. евро.

Решението на Брюксел свързва неизвестните от няколко разследвания за манипулации, в рамките на които вече имаше глоби в размер на около 1,8 млрд. евро. Обект на тези разследвания бяха около 11 финансови институции, заподозрени в участие в заговори по японския и швейцарския междубанков лихвен процент, както и европейския Euribor.

Маргрете Вестагер и екипът й работят и по друг случай за предполагаем картел от няколко банки, за които се подозира, че са манипулирали форекс пазара на стойност 5,3 трлн. долара. Предвид обема на доказателствата в ръцете на разследващите се очаква глобите на надвишат тези, наложени при манипулациите с междубанковите лихвени проценти, посочва FT.

Властите в САЩ вече наложиха глоби на стойност 5,6 млрд. долара на шест банки през 2015 г. за форекс манипулации между декември 2007 г. и януари 2013 г. Става въпрос за Barclays, Citigroup, JPMorgan, RBS, Bank of America и UBS.

Редица глобални банки платиха над 9 млрд. долара на властите на четири континента в рамките на няколко споразумения. Британската инвестиционна банка Barclays първа обърна внимание на регулаторите по конкуренцията за манипулациите с Euribor, като така си осигури имунитет и избегна глоба от 690 млн. евро.

След като отказаха да се споразумеят с Брюксел през 2013 г., трите банки бяха обект на по-дълги и подробни разследвания.

Решението на комисията е първото за HSBC и Credit Agricole за участието им в скандала с манипулациите. JPMorgan се присъедини към сделката с ЕС за Libor и плати 140 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 7 години
Крадливи брюкселски порове, ще ми чешете бамчицата, негодяи, мерзавци такива. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
еми ако заведете колективни искове, защо да не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Брюксел ги глобява.Супер!А за стотиците милиони граждани европейци ограбени през Еурибор какво?Ще ни ги приспаднат от данъците ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още