IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на бежанците от Турция в Германия е скочил тройно през 2016 г.

От януари до ноември са подадени 5200 молби за получаване на убежище в страната

11:58 | 26.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Трикратно увеличение на броя на турските граждани, поискали статус на бежанци в Германия, отчита правителството на страната, съобщава Spiegel.

За 2015 г. общо 1800 турски граждани са поискали убежище в Германия, но от януари до ноември 2016 г. са подадени 5200 молби. Над 4000 от тях са дошли от етнически кюрди, тъй като напоследък турските власти засилиха борбата със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) и задържаха лидерите на представената в парламента прокюрдска Демократическа партия на народите.

По думите на депутата от германската партия Левите Ула Йелпке Анкара води непримирима борба с кюрдското население. Именно по инициатива на нейната партия са събрани данните за пристигащите турски бежанци.

Според германските експерти рязкото нарастване на броя на търсещите убежище турски граждани е свързано със смазването на опита за преврат на 15 юли.

"Турция в никакъв случай не е безопасна страна и не е място, където бежанците могат да получат убежище", коментира Йелпке. На територията на Турция в момента има около 3 млн. бежанци от Сирия. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Турция в никакъв случай не е безопасна страна и не е място, където бежанците могат да получат убежище", коментира Йелпке. На територията на Турция в момента има около 3 млн. бежанци от Сирия. "Я ги приберете у Дойчланда , дайте им по едно апартаментче и им плащайте цоциалка всеки месец , пък след две три години станали 5 млн...да има кой да ви бачка за пенциите...ако не ви разсипят от фойерверки до тогаз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още