IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск: ЕС и Китай са солидарни и отговорни за бъдещето на планетата

Излизането от Парижкото споразумение за климата е голяма грешка, смята председателят на Европейския съвет

22:12 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай и ЕС демонстрират солидарност и отговорност за бъдещето на планетата, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха между двете страни. Китайската делегация в Брюксел беше водена от премиера Ли Къцян, уточняват от Съвета.

В коментар след разговорите Туск определи като „голяма грешка“ решението на Доналд Тръмп да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата. „Това е по-голяма грешка от отказа за ратификация на Протокола от Киото, защото Парижкото споразумение е по-честно“, допълни той.

Туск е категоричен, че борбата с климатичните промени и технологичният прогрес, който тя ще доведе, ще продължат със или без САЩ. 

Преди дни и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди Тръмп, че Китай може да заеме освободеното от САЩ място, а ЕС да се превърне в естествения лидер на мерките за борба с климатичните промени.

Туск и Ли са дискутирали още важни теми от двустранното сътрудничество, сред които защитата на човешките права, търговията, миграционната криза и заплахата Северна Корея, става ясно още от думите на председателя на Европейския съвет.

„Изразих нашите притеснения за свободата на словото в Китай, задържането на адвокати и защитници на правата на човека, както и положението с малцинствата като например тибетците и уйгурите“, обясни Туск.

Темата за защитата на човешките права отново ще бъде обсъдена по-късно през този месец, увери още той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още