IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха ЕС-Китай приключи без заключителна декларация

Пекин и Брюксел не са подготвили съвместно комюнике заради упоритите разногласия по търговските въпроси, включително дъмпинга

20:53 | 02.06.17 г.
<p>
	Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и премиерът на Китай Ли Къцян (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и премиерът на Китай Ли Къцян (вдясно). Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и Китай не успяха да излязат със съвместно комюнике за климата след срещата на върха в Брюксел поради упоритите разногласия по търговските въпроси, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски източник.

"ЕС и Китай не подписаха писмена декларация за климата поради разногласията по статута на пазарна икономика на Китай", обясни източникът, предава БТА.

"ЕС и Китай са съгласни по всички точки, с изключение на въпроса за търговията, но различията са на път да се изгладят", уточни от своя страна говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Скинас.

ЕС, подобно на САЩ, отказва да даде статут на пазарна икономика на Пекин заради обвиненията в дъмпинг в различни сектори, най-вече в стоманодобива.

Втората световна икономика е на мнение, че има право на такъв статут, който ще бъде по-благоприятен за нея от сегашния. През лятото Китай внесе жалба в Световната търговска организация (СТО), за да протестира срещу отношението на Брюксел.

"По въпросите за свръхмощностите в стоманодобива и за търговията сме на път да сближим позициите ни, но още не успяваме", призна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на пресконференция, отложена с няколко часа заради търговския спор. Преди това той се срещна с китайския премиер Ли Къцян.

При присъединяването на Китай към СТО през 2001 г. беше установено, че другите страни членки могат да определят страната като непазарна икономика в продължение на 15 години, което да позволи на партньорите му да се възползват от известно поле за маневриране по отношение на митата върху китайския износ в случай на дъмпинг.

Този период приключи в края на 2016 г., но ЕС и САЩ решиха да запазят твърдите правила, които ги защитават от китайските стоки на ниски цени, наводняващи пазарите им.

Китай е на мнение, че отказът да му бъде признат статут на пазарна икономика е пример за прикрит протекционизъм.

За втора поредна година на срещата на върха ЕС-Китай не се договаря заключителна декларация, отбелязва Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още