IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Правителствата в еврозоната да си свършат работата и да прокарат реформи

Президентът на ЕЦБ за пореден път заяви, че само паричната политика не може да даде силен старт на икономиката в еврозоната

10:19 | 18.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драги направи изявлението си след срещата си е европейските лидери, на която ги информира за състоянието на икономиката в еврозоната. На снимката: Заедно с гръцкия премиер Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Драги направи изявлението си след срещата си е европейските лидери, на която ги информира за състоянието на икономиката в еврозоната. На снимката: Заедно с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предупреди европейските лидери в четвъртък, че само паричната политика няма да бъде достатъчна, за даде силен старт на икономиката и че правителствата трябва да си свършат работата и да прокарат структурни реформи.

„Дадох да се разбере, че макар паричната политика да беше единствената политика, която движеше възстановяването през последните няколко години, тя не може да се справи с някои основни структурни слабости в икономиката на еврозоната“, каза Драги, цитиран от Ройтерс. 

„За това трябват структурни реформи, които да увеличат търсенето, публичните инвестиции и да намалят данъците. Още по-важно – необходима е яснота за бъдещето на нашия валутен съюз“, допълни той.

Европейските лидери ще обсъждат още по-тясна интеграция на икономиките на 19-те държави в еврозоната по време на срещата на върха през юни.

Идеите за задълбочена интеграция, предложени от Еврокомисията, Франция и Италия, включват съвместна схема за гарантиране на депозитите, единен финансов министър и министерство.

Сред най-спорните предложения е емитирането на единен дълг с цел подпомагане на финансовите реформи или пък справяне с негативните ефекти при трудните периоди в бизнес циклите. Германия например е категорично против единната схема за гарантиране на депозитите, както и срещу единните еврооблигации.

Драги направи изявлението си след срещата си е европейските лидери, на която той ги информира за състоянието на икономиката в еврозоната и рисковете пред нея. „Икономиката се възстановява макар и със слаб темп. Виждаме подобрения в редица сфери на икономиката – отчасти на трудовия пазар, отчасти на кредитния“, заяви президентът на ЕЦБ. „Рисковете обаче остават и някои от тях са станали по-интензивни от декември миналата година“, допълни той.

Драги повтори, че банката очаква лихвените проценти да останат ниски и дори по-ниски о сега за продължителен период от време.

Повече за политиката на централните банкери вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
За това трябват структурни реформи, които да увеличат търсенето, публичните инвестиции и да намалят данъците'' - противоположни мерки защото публичните инвестиции се правят с пари които идват от данъци или дълг а колко до увеличението на търсенето на гражданите трябва прогресивно семейно облагане Няма проблем и 200% държ.дълг но това означава десетилетия лихвите да са до нулата и затова остава това което пиша започвайки със статията на нобелиста по икономика Джозеф Стиглиц - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Като най-важното е да се осъзнае ,че става въпрос за системна криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441А колкото до еврозоната(вид валутен борд) е малко по-сложно и купуването на ДЦК от ЕЦБ трябва да се синхронизира с реформи които са различни за всяка държава и Фебер хубаво го каза - http://***.investor.bg/drugi/338/a/faber-centralnite-banki-postilat-pytia-kym-socializma-213049/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още