IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от членките на ЕС не искат ГМО

В момента царевицата МОН 810 е единствената ГМО култура, разрешена в ЕС, и се отглежда в Испания, Португалия и Чехия

17:47 | 04.10.15 г. 15
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

19 страни членки на Европейския съюз в крайна сметка поискаха пълна или частична забрана за отглеждането на територията им на генно модифицирани култури (ГМО), прилагайки нов европейски закон, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от АФП.

По силата на приетата неотдавна директива 28-те страни имаха право до 3 октомври да поискат забрана върху отглеждането на тяхната територия на ГМО култури, вече разрешени от ЕС или на път да бъдат разрешени.

Словения, Малта, Люксембург и Дания изпратиха такива молби в последната минута. Другите, които направиха това по-рано, са България, Германия, Кипър, Латвия, Гърция, Хърватия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Холандия, Литва и Италия.

Великобритания отправи такава молба за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а Белгия - за Валония, уточни Европейската комисия.

В момента царевицата МОН 810 е единствената ГМО култура, разрешена в ЕС, и тя се отглежда в Испания, Португалия в по-малка степен в Чехия.

Осем молби за отглеждането на ГМО са подадени до момента в ЕС, сред тях и и искането за подновяване на разрешителното за МОН 810.

По четири от тях Европейската служба по сигурността на храните е дала положителен отговор, а останалите четири все още се анализират, уточни Еврокомисията. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 8 години
Да де , новите гмо-та спряха да ги наричат гмо-та и започнаха да ги наричат селектирани сортове . "Селекцията" ги е направила устойчиви на хербицидите и спокойно се пръска отгоре им ( 90 % от слънчогледа който се сее в момента в БГ ) . Поинтересувай се с колко са се увеличили устойчивите на хербициди сортове който се сеят - всичките са със сертификат че не са гмо . Нещо като екологичните дизели на vw :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 8 години
само да те питам, селекцията и хибридизацията не е ли един вид ГМО ? И ако не е според теб, обясни защо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
А за животновъдството що не каза, и там фуражите ги правят със ГМ продукти внос от америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Янки вън !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Щем нещем те вече ни я пробутват по малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
За коя култура говориш за отглеждане в "останалата" част на света?Африка не може без царевица?Азия не може без царевица?Ял ли си генетична храна!?Първо, генетичната храна не храни!Запомнете!Затова американците са дебели, защото те вечно са гладни, защото генетичната храна не храни, тя те тъпче за момента, а клетката остава гладна, няма нищо от това от което се нуждае!ГМО храната е убиец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ти що за античовек си ве не мога да разбера? Тея Ротшилдови май са те взели на работа *** гадната птица си мааа му стара. Земята може и има възможност да изхрани и 50 млрд. без ГМО и разни други педерастии. Има аквапоника има оранжерии има хиляди чудеса и може толкова зеленчуци да се произведат, че ти е бедна фантазията даже и марсианците ше можем да изхраним ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Като си такъв ентусиаст, ше е най добре барабар с *** в някой лагер да те затворим и тебе и да те храним само с ГМО ***, дето ги препоръчваш на петия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 37
MZ/X
преди 8 години
Застаряваща Европа може да се справи и без ГМО, но за останалата част от света ГМО е въпрос на гладуване и наяждане! Няма как да се изхрани нарастващото население на света, без нови и много по ефективни растения, които изискват много по малко вода, дават по големи добиви и са по устойчиви към различни вредители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още