IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще понижи прогнозата си за икономическия растеж на Гърция

Корекцията ще засили натиска върху гръцките законодатели да приемат сделката с кредиторите на страната

14:43 | 05.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще ревизира надолу прогнозата си за растежа на Гърция за тази година до около 2% спрямо предишните очаквания за 2,7%, съобщава Ройтерс, като се позовава на представител на Европейския съюз (ЕС).

Корекцията, която доближава по-силно прогнозите на Комисията до тези на Международния валутен фонд (МВФ), вероятно ще засили натиска върху гръцките законодатели да приемат сделката, достигната с кредиторите от еврозоната по-рано тази седмица.

Гръцкият парламент трябва да одобри сделката преди финансовите министри на държавите от еврозоната да отпуснат нов транш от спасителния заем.

Комисията ще публикува новите си прогнози за растежа на страните членки на Европейския съюз (ЕС) и макроикономическото представяне през следващата седмица като част от редовната си оценка на икономиката на съюза, изготвяна три пъти годишно.

Източникът от ЕС казва, че низходящата корекция се дължи основно на несигурността в резултат на отлаганото приключване на новия преглед на гръцките реформи съгласно условията на спасителната програма за 86 млрд. евро. Разговорите с кредиторите продължиха месеци преди споразумението от вторник.

Гърция се нуждае от нова финансова помощ, за да плати дълговете си през юли. Дори министрите от еврозоната да достигнат до политическа сделка по реформите на срещата им на 22 май, все пак ще е нужно около месец, за да бъдат отпуснати средствата, казва европейският представител. Това прави срещата през май почти последен шанс да се избегне неизпълнение по дълговете на Гърция.

С прилагането на договорените промени за данъците, пенсиите, пазара на труда и в сферата на енергетиката кредиторите може да се съгласят на мерки за облекчаване на дълга на Гърция, които да бъдат приложени след края на спасителната програма през 2018 г.

Въпреки корекцията на растежа за 2017 г. обаче източникът на информационната агенция казва, че гръцката икономика се представя добре и миналата година е постигнала значително по-голям от очакваното първичен излишък преди разходите за обслужване на дълга.

Очаква се номиналният дефицит да остане доста под прага от 3% на брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите години, което ще позволи на ЕК през май да отмени дисциплинарната процедура срещу Атина заради прекомерния ѝ дефицит, казва още източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още