IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екстремното време убива над 150 хил. годишно в Европа до 2100 г.?

99% от бъдещите смъртни случаи, свързани с времето, ще бъдат в резултат на горещи вълни

11:48 | 05.08.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Деца се разхлаждат в жегата в градски шадраван в Ница. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Деца се разхлаждат в жегата в градски шадраван в Ница. Снимка: Ройтерс

Броят на жертвите от метеорологични бедствия в Европа може да нарасне 50 пъти до края на този век, като само екстремната жега може да убива повече от 150 000 души годишно до 2100 г., ако не се направи нищо за ограничаване на последиците от изменението на климата, заявиха учени в петък.

В проучване в списание The Lancet Planetary Health journal, цитирано от Ройтерс, учените заявяват, че изследванията им свидетелстват за това, че изменението на климата поставя бързо нарастваща тежест върху обществото, като две трети от жителите в Европа вероятно ще бъдат засегнати, ако емисиите на парникови газове и екстремните метеорологични събития продължават да не се контролират. 

Предвижданията, въз основа на приемането, че няма да има редуциране на емисиите на парникови газове и подобряване по отношение на политиките за намаляване на въздействието на екстремни климатични събития, показват, че свързаните с метеорологичните условия смъртни случаи в Европа ще се увеличат от 3000 на година между 1981 г. и 2010 г. до 152 000 на година между 2071 и 2100 г.

„Изменението на климата е едно от най-големите глобални заплахи за здравословното състояние на човека през 21 век, а неговата опасност за обществото ще бъде все по-свързана с метеорологичните опасности", казва Джовани Форицери от Съвместния изследователски център на Европейската комисия в Италия, един от двамата ръководители на изследването. Учените са използвали за своето изследване над 2300 доклада за последите от екстремното време от 1981 г. до 2010 г.

Изследователите са установили, че 99% от бъдещите смъртни случаи, свързани с времето, ще бъдат в резултат на горещи вълни, тъй като могат да доведат до увеличение на сърдечните заболявания, инсулт и респираторни заболявания.

Прогнозите са Южна Европа да бъде засегната най-много от горещи вълни и засушавания. Почти всеки живеещ в Италия, Гърция, Хърватия, Кипър, Малта, Португалия и Словения ще бъде засегнат от природни катаклизми, като се очаква да има 700 смъртни случая на 1 милион души годишно.

За сравнение - един на трима души ще бъде засегнат всяка година в Северна Европа - Дания, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция. Смъртните случаи при крайбрежни наводнения ще нараснат от шест на 233 до края на века. 138 млн. души пък ще бъдат засегнати от засушавания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 6 години
Познавам учени от Азия, те са между тези които разработват най новите им технологии и много добре знаят какво се случва и са възмутени..пък вие си живейте на сякаш някоя друга планета. Тези от тях които правят технологии за батерии са силно притеснени меко казано, защото виждат какво ви се готви - да ви направят консуматори на още по голяма планина от скраб умишленно произвеждани с много кратък живот батерии за да ги купувате постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 6 години
Не идва от Европа а от Азия, там ако знаеш какво е - има индустриални зони в които не виждат слънцето. Естественно че се отразяват на климата, но плащат на който трябва - включително и на Тръмп. Преди само година и половина пощенските пратки между Европа и Северна Америка бяха доста бързи, а от Китай без значение за къде се точеха по два месеца. В момента пътуват вече много бавно и са с китайския тайминг, китайците подкупиха който трябва пак. Произвеждат скраб и смет в огромни количества и то съвсем умишлено, компютри които са изчислени да работят 2-3 години и трябва да се хвърлят и да се купуват нови. Единия от най силните им брандове който прави китайски смартфони които американците не внасят странно защо.. прави устройства с несменяеми батерии а в Европа и България ги купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Много вярваш на телевизията и на статиите :)))) Вземи питай някой метеоролог, физик, историк или астроном все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Глобалното затопляне не е фантазия а реалност която става ясна на все по-вече хора Правителствата хората и градовете в Южна Европа трябва да приемат този факт и да започнат усърдно да работят По мече зеленина по вече водоеми и поливане в земеделието По малко отпадъци и разделно събиране И по вече информация за това събитие и информирани хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още