IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предупреди страните членки да не позволяват фиктивни офиси на британски фирми

Регулаторът на финансовите пазари на Европейския съюз иска да предотврати охлабване на контрола от страните членки

17:03 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регулаторът на финансовите пазари на Европейския съюз иска да предотврати охлабване на контрола от страните членки, които искат да привлекат компании след Brexit, предупреждавайки, че на фирмите не трябва да се позволява да обявяват фиктивни офиси в ЕС, докато все още извършват критичната част от бизнеса си от Лондон.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) публикува в сряда насоки към оставащите 27 страни в ЕС след излизането на Великобритания от съюза, съобщава Bloomberg. Насоките са част от усилията на органа да изкорени „рисковете за надзорния арбитраж“, които може да се появят, ако не се поддържат последователни и строги стандарти.

Те са необходими, за да не се позволи на компаниите да създават дружества „пощенски кутии“ в страна от ЕС, а в същото време да аутсорсват или делегират значителна част от бизнеса си в Лондон.

Великобритания играе важна роля на финансовите пазари в ЕС и преместването на юридическите лица, дейностите и функциите към ЕС27 създава уникална ситуация, изискваща общи усилия на ниво ЕС с цел защита на инвеститорите, правилно функциониране на финансовите пазари и финансова стабилност“, казва председателят на ESMA Стивън Майор в изявление.

Глобалните банки се подготвят да изнесат базираните си в Лондон операции към нови или разширени бази в ЕС, след като британският министър-председател Тереза Мей започна официалния процес по излизане от 28-членния съюз. Изпълнителните директори на банки, като Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank и JPMorgan Chase, заявиха, че обмислят преместването на екипа и дейността си извън Великобритания, за да обслужват европейските си клиенти.

Изявлението на ESMA повтаря подобни предупреждения на ключови политици от еврозоната. Членът на изпълнителния съвет на Германската централна банка Андреас Домбре например заяви, че Бундесбанк няма да приеме „празни фиктивни“ компании в Германия.

Има основателни опасения, че регулаторните стандарти може да намалеят, докато страните членки се конкурират, за да привлекат нови компании от Великобритания. ESMA ясно посочва къде трябва да бъдат поставени границите и от регулаторите, и от компаниите“, казва Джеймс Пери, партньор в правната кантора Ashurst.

Що се отнася до британските компании, налице са някои ясни, но предсказуеми послания: ако имате съществуваща инфраструктура и политически и регулаторни отношения в конкретна страна от ЕС, ще бъдете позиционирани много по-добре“.

ESMA заяви още, че създаде форум, наречен Надзорна координационна мрежа (Supervisory Coordination Network), в която регулаторите от страните членки на ЕС да обсъждат надзора над фирми, преместващи се от Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още