IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euronext отправи официална оферта за френския клирингов бизнес на LSE

Предложението за 510 млн. евро проправя пътя към сливането на LSE и Deutsche Boerse

12:26 | 03.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френският борсов оператор Euronext заяви, че е предложил 510 млн. евро, за да придобие френския клирингов бизнес на London Stock Exchange Group (LSE), проправяйки пътя към предложеното сливане на LSE Group с Deutsche Boerse за 28 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

LSE Group и дъщерната ѝ компания LCH Group Limited потвърдиха, че компаниите са договорили условията по офертата на Euronext, състояща се изцяло от кеш.

Новината е обявена седмици, след като трите компании заявиха, че водят разговори по продажбата на френския клирингов филиал LCH, за да се уредят конкурентните опасения на Европейската комисия (ЕК), свързани с планираното сливане на LSE и Deutsche Boerse.

ЕК представи възраженията си към сливането през декември, но очерта по-малко опасения, отколкото в първото си писмо до борсовите оператори през септември. Тревогите са фокусирани върху клиринга на договори за деривати.

Клирингът се превръща във все по-доходоносен бизнес, след като заради глобалните реформи, въведени след финансовата криза от 2007-09 г., банките трябва да се отърват от по-голямата част от търговията с деривати, за да станат по-сигурни и по-прозрачни.

Купуването на LCH ще даде на Euronext контрол върху платформа, за която предоставя голяма част от приходите. Това означава още, че Euronext няма да има нужда да разчита на конкурентни услуги за клиринг.

Euronext заяви, че очаква сделката да увеличи печалбата ѝ за първата пълна година с двуцифрено число преди разходите, фиксирани на 40 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още