IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа активно търси решение на гръцкия въпрос до петък

Темата за Гърция ще бъде обсъдена на среща на Еврогрупата в Малта

15:51 | 06.04.17 г. 7
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел увери Атина, че работи активно за постигане на споразумение по втория преглед на програмата до срещата на Еврогрупата, която е насрочена за 7 април. Това съобщи Ana Mpa, позовавайки се на свои източници.

Меркел е поискала да разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас веднага след визитата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Атина. 

Преди ден Ципрас разбуни духовете със заявката си да свика извънредна среща на лидерите на страните от еврозоната, ако Гърция и кредиторите не намерят общ език до края на седмицата.

По време на съвместна пресконференция Туск той посочи, че през изминалите месеци двете страни на няколко пъти са били близо до споразумение, но в крайна сметка някой от кредиторите е излизал с ново искане и е обезсмислял постигнатото до тогава.

Неговата критика накара Туск да поясни, че всички страни активно търсят решение и коментира, че целта на всички не е Гърция да бъде наказана, а да бъде подпомогната.

По информация на Greekreporter обаче споразумение е невъзможно до петък. Причината, която изтъкват източници на агенцията, са несъгласие с мерките и целите, изразено от Германия и Международния валутен фонд.

Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос отхвърля съмненията, посочвайки, че очакванията са добро развитие на нещата в петък, допълва „Катимерини“. Самият Ципрас коментира пред местни медии, че не очаква да се наложи да изпълни заканата си и да свика извънредната среща на високо ниво.

ЕК е в контакт с кредиторите и властите в Гърция, коментира от своя страна говорител на Комисията в обедния брифинг в Брюксел. Търси се решение възможно най-скоро и вярваме, че това може да стане до петък, коментира Аника Брайдхарт. 

Гърция и кредиторите водят преговори по втория преглед на споразумението от месеци и заявките на всички страни са, че са близо до споразумение. Според медийни публикации неизгладените моменти в разговорите са реформите в трудовата сфера, социалните осигуровки и особено разходите за пенсии, както и в енергийната сфера. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Предложената статия е интересна, ала не разкрива водещият причинител за дълговата криза в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
http://economix.bg/kak-gurzia-stigna-do-dulgova-kriza
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 7 години
Европа активно търси решение на гръцкия въпрос до петък?Глупости на търкалета, нищо не търси. Леко бутване на оборотите на печатницата и......... воала!Иначе паталогичните русофоби либерал-сатанисти ще изперкат как ивъл рашънс, предвождани от дядя Вова им взема геостратегическия маршрут на беееедните клети беззащитни умерени главорези "бежанци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Пита се кой е идиoта с минуса :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Гърците ИМАТ машини за печатане на евро - малки деноминации по спомен до 20 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
Занесете им машини за печатане на евраци и са правете на луди и им кажете на гърците да си напечатат дълга да минат няколко години да се приложи някаква програма която видиш ли дала немислим ефект и дълга е върнат скоросрочно и така другите решения са все задънена улица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 7 години
Всеки, който чете форума на *** знае, че Гърция страда от вреден (за устойчивия европейски просперитет) модел за прилагане на еврото.Ако не се допускаше тази грешка Гърция нямаше да има сегашните дългове.Гърция може да бъде спасена само с прекратяване на сегашната държавна грешка чрез прилагане на полезен модел за прилагане на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още