IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Европа на много скорости": Чудовището от Лох Нес за ЕС

Всички говорят за идеята, но все още никой не е видял конкретни предложения

22:05 | 10.03.17 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Европа на много скорости" е идея, зародила се в ЕС още преди десетилетия, но за нея се заговори с пълна сила в последните седмици, след като Европейската комисия (ЕК) показа своята "Бяла книга" с варианти за бъдещето на общността, пише Politico.

Висши европейски чиновници оприличават идеята като "чудовището от Лох Нес" - всички са чували за него, но никой никога не го е виждал. Какво ще е бъдещето на този вариант всъщност ще зависи от реалните предложения, които тепърва ще бъдат изработени. 

Всъщност и всеки европейски лидер обяснява по свой начин варианта за различните скорости на ЕС. Френският президент Франсоа Оладн посочва, че това е "диференцирано сътрудничество", за италианския премиер Паоло Джентилони става въпрос за "различно ниво на интеграция", а германският канцлер Ангела Меркел обяснява, че идеята означава "Европа на различни скорости".

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обясни варианта просто - различните членове на ЕС могат да се групират помежду си за специфични проекти, дори и други да не искат да влязат в тях. Но не може да даде обяснение как точно ще работи този сценарий.

Проектът няма да доведе до нова "Желязна завеса" или втора класа членство за по-бедните страни, обеща Юнкер.

И Меркел успокои, че различната скорост на развитие не означава различни класи на членството. ЕС ще остане едно семейство, в което всички членове са свободни да се присъединят към всеки проект, но и да изберат да не участват.

В Източна Европа виждат нещата различно. Европа на много скорости и сега съществува, но не трябва да бъде превръщано в задължение, казва румънският президент Клаус Йоанис. Полша заявява, че ЕС трябва да бъде единна организация, която уважава своите членове.

Един от първите примери за това движение на ЕС беше дадено преди ден - с приемането на обща европейска прокуратура, в която ще участват само 19 от 28-те държави в ЕС. Извън идеята остават страни като Швеция, Полша, Унгария, Малта и Холандия.

Според изчисленията на ЕК общото звено може да подсили следствието в сфери като борба с корупцията и укриване на данъци, което коства 50 млрд. евро годишно на правителствата в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
"Европа на няколко скорости" ще е началото на края. Не може досега всички да ревяха, че Европа е едно цяло и неделимо, а сега изведнъж - 2, 3, 4, 6 скорости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 7 години
И голямата европейска идея е мъртва ! Всеки да се спасява по единично ! БГ немедлено да се присъедини към вишеградската четворка като противовес на бързо развиващите се !п.п. Президента Радева много точно ги характеризира . Респект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 8
mathematician
преди 7 години
Еврозоната и Шенген са друг пример за Европа на различни скорости, още от време оно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 12
majnata
преди 7 години
"И Меркел успокои, че различната скорост на развитие не означава различни класи на членството. ЕС ще остане едно семейство..."Споко бе ...се ше ни подхвърлят по някоя троха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
nobel
преди 7 години
То тя Европата че е на скорости, на скорости е. Само дето за едни са скоростите, а за други е останал само скоростният лост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
0pk
преди 7 години
Е тя винаги е била на няколко скорости, не виждам какво толкова иновативно са измислили. Самия факт че на едните им плащат едни субсидии а на другите в пъти по-малки за производство на продукция по един и същи стандарт е показател за различни скорости. Те винаги са си дърпали към тях чергата а ний по периферията да си се влачим както можем с трохите които подхвърлят. Създават неравни условия, после се чудят що има недоволни. И баш сме си втора, че и трета класа членове, ама айде ще се правим че му вярваме на юнкера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още