IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции затвориха с повишения

Индексите в Европа следват позитивните настроения на Wall Street

19:40 | 15.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейските акции затвориха с повишения в четвъртък след като оптимистичната търговия на Wall Street подсили пазарите, съобщава CNBC.

Паневропейският STOXX 600 финишира с покачване от 0,6%. Британският FTSE 100 прибави около 0,9%, докато германският DAX нарасна с 0,6%, а френският CAC 40 отчете ръст от 0,2%.

На Wall Street, Apple прибави повече от 3 на сто към цената на акциите си. Като цяло индексите се покачиха благодарение на слабите данни за работните места, което се приема от инвеститорите като шанс Фед да не предприеме промяна на лихвените проценти този месец.

Английската централна банка (АЦБ) взе решение да остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 0,25%. Решението беше взето единодушно от всички деветима членове на Комисията по парична политика на банката, запазвайки лихвите на нивото, до което бяха понижени през август. В същото време обаче централните банкери от АЦБ дадоха индикации, че все още съществува вероятност за ново понижение на лихвите до края на годината.

В същото време Английската централна банка повиши прогнозата си за растеж през третото тримесечие до 0,3% спрямо предишната прогноза от 0,1%. Регулаторът също така обяви, че инфлацията ще достигне целта от 2% през първата половина на 2017 г.

Това следва по-добрите от очакваното икономически данни за икономиката на Великобритания, които подсказват, че влиянието на британския вот за Brexit е било краткотрайно. 

Данните в четвъртък показаха, че продажбите на дребно са нараснали с 6,2% на годишна база през миналия месец , надминавайки пазарните очаквания.

В същото време акциите на Morrison затвориха с покачване в цената от 7,5%, след като веригата супермаркети отчете ръст на печалбата през първата половина на годината.

Книжата на Next поевтиняха с 4,9%, след като компанията отчете понижение на печалбата преди данъци с 1,5% през първата половина на годината.

Акциите на H&M поевтиняха с 4,3% , след като марката отчете 7% ръст на продажбите през август, но не успя да изпълни прогнозите на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още