IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на щатските борси се търгуват с лек ръст*

Инвеститорите анализират серия от икономически данни преди срещата на Федералния резерв през следващата седмица

17:55 | 15.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските борси се търгуват с лек ръст в четвъртък, докато инвеститорите анализират серия от икономически данни, излезли днес, преди срещата на Федералния резерв през следващата седмица, съобщава CNBC.

Dow Jones industrial average се търгува с около 40 пункта нагоре, като Apple допринася най-много за ръста. S&P 500 отчита повишение от 0,2%, като водещ е енергийният сектор.

Nasdaq composite също се представя добре, отбелязвайки ръст от 0,45%, след като акциите на Apple поскъпнаха с над 2,5%. Цената на акциите на производителя на iPhone се е повишила с над 11% през тази седмица.

Броят на молбите за помощи за безработица е достигнал 260 хиляди, което е малко под очакванията, а индексът на цените на производителите (PPI) за август остава без промяна и под прогнозите. Продажбите на дребно за август също се разминаха с очакванията с по-голям спад. Междувременно индустриалното производство се е понижило с 0,4% през август, което също е над очаквания спад от 0,3%.

Не мисля, че цифрите са твърде големи, за да поведат Фед в една или друга посока“, каза Ранди Фредерик, вицепрезидент по търговията и дериватите в Charles Schwab. “Не смятам, че ще видим сериозно движение, докато не мине (заседанието на. б.ред.) Фед“.

Продажбите на дребно през август са разочароващи“, коментира Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group, в бележка за клиентите си. „Основните продажби са само с 2,8% нагоре на годишна база, което е най-бавният им темп от март насам. За да поставим това ниво в перспектива, 5-годишното средно ниво е 3,5%“.

На пазара на петрол американският суров петрол поскъпва с 0,1% до 43,60 долара за барел, а цената на сорта Брент се повишава с 24 цента до 46,09 долара за барел. Ръстът на цените обаче е ограничен заради подновените доставки от Нигерия и Либия. Цените на суровия петрол се понижиха с около 3% за втори пореден ден в сряда след натрупване от 4,6 млн. барела на резервите от дистилати в САЩ. Това е най-голямото повишение на резервите от януари.

На валутните пазари щатският долар поскъпва спрямо кошница от валути. Еврото бе на ниво от 1,123 долара, а йената се търгуваше за около 102,74 йени за един долар.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа се вдига до ниво от 0,74%, както и по 10-годишните облигации, достигайки до 1,722%.

На пазара на суровини фючърсите върху златото с доставка през декември поевтиняха с 0,85% до 1314,50 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:25 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още