IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отчетоха смесена сесия

Положителните настроения в сряда все пак се запазиха въпреки продължаващите опасения заради азиатските пазари

19:18 | 13.01.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси отчетоха смесена сесия в сряда, след като инвеститорите стават все по-предпазливи заради подновения натиск около цените на петрола, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори с 0,4% нагоре, след като слабото представяне на американските борси във вторник натежа на европейските пазари.

Всички европейски борси не успяха да задържат пиковете си, отбелязани по време на търговията. Лондонският бенчмарк FTSE затвори с 0,5% нагоре, а френският САС – с 0,3%. Германският индекс DAX обаче попадна на червена територия със спад от 0,25%.

Положителните настроения в сряда все пак се запазиха въпреки продължаващите опасения около азиатските пазари, които затвориха със смесени резултати.

Петролът беше на фокус, след като предишния ден поевтиня за кратко до под 30 долара за пръв път от 12 години. По-голямата част от ръста през деня обаче беше заличен в европейската търговия, след като Администрацията за енергийна информация обяви, че американските търговски резерви на суров петрол са се увеличили с 200 000 барела, а запасите на бензин са нараснали значително.

Въпреки силния си ръст от по-рано през деня петролът сорт Брент поевтиня с почти 1% при затварянето, достигайки цена от 30,65 долара за барел, а американският суров петрол също приключи на 30,64 долара за барел. Петролните и газовите акции обаче като цяло останаха на положителна територия, като BP, Seadrill и Subsea 7 затвориха с по 1,5% нагоре.

Вписаната на борсата в Лондон Tullow Oil отбеляза ръст от 12% преди обаче да завърши с 4,7% нагоре, след като заяви, че очаква да отчете обезценени заеми за 0,9 млрд. долара при годишния си отчет следващия месец.

Цените на металите също отбелязаха лек ръст по време на търговията, като някои миннодобивни компании, например Rio Tinto, затвориха с 2% повишение. По-широкото разпродаване обаче накара много компании да излязат на червено, например Anglo American.

Сезонът на отчетите започна, като много компании представиха своите в сряда. Френската компания за хранителни услуги Sodexo отчете ръст на приходите за първото тримесечие на 2015/2016 г. от 4,7% без единичните ефекти и потвърди годишните си прогнози. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,7%.

Британската верига супермаркети Sainsbury потъна на червено с понижение на цената на акциите от 1,5%, след като заяви, че продажбите без единичните ефекти за 15-те седмици до 9 януари са намалели с 0,4%. Компанията все пак добави, че се очаква продажбите през втората половина на 2016 г. да бъдат по-добри от първата.

Холандската застрахователна компания Aegon се изстреля на върха на STOXX 600 с ръст от 9%, след като обяви програма за обратно изкупуване на акциите в размер на 400 млн. евро и повиши дивидента си за 2015 г.

Акциите на Banco Popolare и Banca Popolare di Milano поскъпнаха съотвено с 3,7% и 5,8% след новината на Ройтерс, че двете банки са близо до сделка за сливане.

Автомобилният сектор бе най-лошо представилият се в сряда със спад от 1,5% въпреки силната си сесия предишния ден. Акциите на BMW, Daimler и Peugeot Citroen поевтиняха с по 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Три месеца след избухването си скандалът с нафтовите двигатели на VW продължава да предизвиква катаклизми, както с всички марки на концерна, така и в целия автомобилен свят. Въпреки всичко това обаче, през 2015 година Audi AG отбелязва рекордни резултати. Продажбите в световен мащаб са нараснали с 3,6 процента спрямо 2014 година и достигат 1 803 250 автомобила. Още по-впечатляващото е, че този резултат е постигнат преди главните модели като новите издания на A4, Q7 и R8 да са започнали продажбите си във всички ключови за марката региони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
С 1,8 милиона продажби ние надхвърлихме с 300 000 автомобила заложената цел от 1,5 милиона реализирани бройки, която си бяхме поставили в стратегията за 2015 година, казва Руперт Щадлер - председател на управителния съвет на AUDI AG. През 2015 година показахме, че позициите на Audi са изключително солидни и марката успешно се справя с различни предизвикателства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
http://fakti.bg/avto/168492-vapreki-dizelgeit-audi-tata-chupat-rekordi?utm_source=mobilebg&utm_medium=link&utm_campaign=firstpage
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още