IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията на зелено

Борсите на стария континент са в очакване на срещата на Европейската централна банка в четвъртък

19:45 | 21.10.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на европейските борси затвориха предимно на зелено в сряда с оглед на обявените финансови отчети и в очакване на срещата на Европейската централна банка в четвъртък, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори почти без промяна след смесена търговия през деня.

Френският индекс САС и германският DAX приключиха на положителна територия, а лондонският бенчмарк FTSE 100 затвори с минимален ръст.

Credit Suisse – втората най-голяма швейцарска банка, обяви в сряда, че ще привлече свеж капитал в размер на 6,05 млрд. швейц. франка (6,2 млрд. долара). Освен това базираната в Цюрих банка обяви нетна печалба за тримесечието до 30 септември от 779 млрд. швейц. франка и основна печалба преди данъците от 861 млрд. швейц. франка. Акциите на банката се търгуваха с около 5% надолу през сесията, но в крайна сметка затвориха с понижение от 3,6%.

Главният изпълнителен директор на производителя на пестициди Syngenta Майк Мак пък obяви, че ще се оттегли от поста през октомври. Мак съобщи, че това е „подходящ момент компанията да спечели от перспективите на нов лидер“. Ходът доведе до рязък скок на акциите от 6,3%.

Междувременно производителят на чипове ARM, чиято технология е в iPhone-ите на Apple, отчете ръст на печалбата преди данъците за третото тримесечие от 27% на годишна база. Цената на акциите на компанията скочи с 6,5%.

Акциите на Reckitt Benckiser пък затвориха с ръст от 2,5%, след като компанията заяви, че продажбите ѝ са нараснали с 7% през третото тримесечие, подкрепени от отделите за здраве и хигиена с брандове като Durex и Dettol.

Общоевропейската телевизионна група Sky отчете по-добра очакваната оперативна печалба за първото си тримесечие с ръст от 10%, което изстреля акциите ѝ с 2,5% нагоре.

Образователната група Pearson обаче обяви, че печалбата ѝ за 2015 г. ще бъде в долната граница на прогнозите, след като се раздели с част от активите си, включително вестника Financial Times. Това накара акциите на компанията да се сринат с почти 16%.

Вписаната на борсата в Лондон Home Retail Group – собственик на Homebase и Argos, предупреди, че печалбата ѝ преди данъците ще бъде малко под долната граница на пазарните очаквания от 115 до 140 млн. лири заради „несигурната търговия“ около тазгодишния коледен сезон. Това накара акциите на компанията да потънат надолу с 15,8%.

Антитръстовият еврокомисар пък нареди на Люксембург да възстанови 20-30 млн. евро данъци със задна дата от Fiat Chrysler в сряда, заявявайки, че техните благоприятни данъчни договорености нарушават правилата на блока. В следствие на това акциите на автомобилната компания се сринаха с 5,3%.

Продължителното напрежение върху цените на суровините заради опасенията около здравето на китайската икономика накара някои имена от минния и петролния сектор също да завършат на червено, включително Glencore, Anglo American и Tullow Oil.

Цените на петрола имаха бурен ден, опитвайки се да се справят с опасенията за свръхзасищане и притесненията около Китай. Както петролът сорт Брент, така и американският суров петрол завършиха с понижения до съответно 48,17 долара и 45,58 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Явно не сте гледали мача до края ... защото не са на "зелено а на червено"И от късите започват полека лека да излизат - Амин .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още