IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията в четвъртък с понижения

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,15% при затварянето на сесията след търговия без ясна посока

19:08 | 23.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари не успяха да приключат с ръстове борсовата търговия в четвъртък на фона на слабото представяне на американските пазари и смесените резултати от финансовите отчети, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,15% при затварянето на сесията след търговия без ясна посока. Секторите в рамките на индекса също завършиха на различни територии.

Всички основни борси в Европа завършиха на червено.

Сезонът на отчетите бе в пълната си сила в четвъртък след представяне на резултатите от няколко компании.

Британската RSA Insurance Group обяви оперативна печалба от 655 млн. долара за 2016 г. - с 25% повече от 2015 г. Акциите ѝ поскъпнаха с 6%, но не успяха да дадат тласък нагоре на британския индекс FTSE 100 или на застрахователния сектор, които приключиха на червено.

Също близо до върха на Stoxx 600 бяха френската компания Ipsen и германската Dialog Semiconductor, чиито акции увеличиха стойността си с по над 7%, след като последните резултати на компаниите надминаха очакванията на анализаторите.

В сектора на суровините Glencore отчете повишение на акциите си от над 3,5%, след като постигна 18-процентов ръст на годишната си печалба на фона на възстановяването на сектора на суровините. Поевтиняването на медта, цинка и никела обаче наложи натиск в сектора като цяло. Миннодобивните компании Rio Tinto и Antofagasta се представиха изключително зле в резултат на това.

Макар че цените на металите потънаха по време на търговията, петролът поскъпна с над 2%, след като американските данни за индустрията от API показаха изненадващ спад на резервите, което предполага, че глобалното презасищане може би отслабва в резултат на сделката на ОПЕК за намаляване на добива.

Цените на Брента и американския суров петрол се повишиха с по почти 2,5% в късната търговия в Европа съответно до около 57,15 и 54,80 долара за енергия. В резултат на това енергийният сектор бе вторият най-добре представил се.

На първо място обаче бяха телекомите, като секторът постигна ръст от 0,8%, след като френският конгломерат Bouygues отчете подобрена рентабилност на едно от подразделенията си. Групата задмина оценките на анализаторите с рекордна оперативна печалба от 1,1 млрд. евро спрямо 941 млн. евро пред 2015 г. Акциите ѝ скочиха с над 4%.

Barclays обаче не успя да удовлетвори анализаторите с нетната си печалба за 2016 г. Акциите ѝ успяха да преодолеят част от загубите, като накрая приключиха с около 3% надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още