IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приветстват споразумението за Гърция*

Еврото поевтинява, а банковите акции поскъпват след резултатите от 17-часовите преговори между европейските лидери и Атина

11:55 | 13.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Фондовата борса във Франкфурт броени минути след началото на търговията в понеделник. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт броени минути след началото на търговията в понеделник. Снимка: Ройтерс

Европейските борси отвориха с ръст, след като след рекордни 17-часови преговори европейските лидери и Атина постигната споразумение относно третата спасителна програма за Гърция. Еврото първоначално поскъпна спрямо долара, но в хода на първите часове на търговията в Лондон отстъпи.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 скочи с 1,65% до 395,21 пункта. В Лондон FTSE 100 е нагоре с 0,84% до 6 729,53 пункта. В Германия DAX 30 се покачва с 1,55% до 11 491,23 пункта.

Френският бенчмарк САС 40 се повишава с 2,05% до 5 003,61 пункта. В Испания водещият индекс IBEX 35 добавя 1,59% към стойността си до 1,59%. В Гърция фондовият пазар е затворен от 26 юни.

Гърция ще получи 86 млрд. евро като част от третата спасителна програма за страната, стана ясно след продължилата 17 часа среща на лидерите на еврозоната. Самата Атина поиска 53,5 млрд. евро. В замяна на по-голямата сума обаче тя трябва да изпълни редица тежки изисквания, които по време на среднощната среща често бяха определяни от наблюдателите като „почти неизпълними”.

Освен това банките в страната ще бъдат рекапитализирани с почти 25 млрд. евро и ще бъде създаден приватизационен фонд с размер 50 млрд. евро, чиято цел ще бъде продажба на гръцки активи.

На валутния пазар към 11:34 часа българско време едно евро се разменя срещу 1,1082 долара, след като непосредствено след обявяването на споразумението стойността му скочи до 1,1186 долара.

Графика: Investing.com

По-късно днес ще бъде обсъден и план за предоставяне на мостово финансиране на Атина. Това ще стане по време на планираната за по-късно днес среща на Еврозоната.

На корпоративния фронт банковите акции получиха подкрепа, като подиндексът на Stoxx 600, следящ представянето на банките, се покачва с 1,3%, след като бе под натиск през последните няколко дни заради неизвестните около Гърция.

Фармацевтичната компания Sanofi е сред най-добре представящите се в състава на широкия индекс. Акциите й поскъпват с 2,5%, след като редица банки повишиха оценките си за книжата на дружеството.

Авиокомпанията IAG увеличава с 2,5% пазарната си капитализация, след като миналата седмица Ryanair прие офертата на IAG за откупуване на дела й в Aer Lingus.

На борсата в Лондон кредитната компания International Personal Finance губи 12% от цената на акциите си, след като публикува съобщение, в което обяснява как ще бъде засегната от приемането на ключов закон за потребителското финансиране в Полша.

* Информацията е актуална към 11:34 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 6
Nikola666
преди 8 години
Абе пич, от всички глупости дето си написал една дума вярна няма. Що не се гръмнеш бе, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
vlado64
преди 8 години
А ние от кои борси сме ? Банановите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Godo
преди 8 години
България пропадна напълно като влезе в ЕС. С какво сме напреднали, с всяко производство дръпнахме назад. Ние и гърците сме мравка, която се качи на костенурка, но мравката сама е по-бърза от костенурката. Гърция е намалила скоростта си - растежът си на БВП с два пъти, след като влиза в ЕU, и още не са направили 2 пъти по-голям БВП от този преди EU. А щяха да имат 4 пъти повече без ЕС. На България и растежът и спря и натрупа 3 пъти повече дълг, след влизането. Или да прави дясно???!! Чили по зле ли е от Гърция, 1990г. по зле ли е била от Гърция, през 1980г. - била ли е Чили още по зле от Гърция, била е. И ГЪРЦИЯ Е ИМАЛА по-малкА РАЗЛИКА от Германия. == == Всяка държава става по-зле като е в ЕС, но е по-добре за олигархията на тази държава. Кипър си беше по-добре без ЕС. гърците го магат, могат и като Сингапур да са, и като Дубай. .............. .................. СЛЕД ЕС, кОЙ ИЗНОС НИ НАРАСНА, КОЕ ПРОИЗВОДСТВО?????Има една икономика, и тя е 40% от БВП на зает - да е минималната заплат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още