IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се повлияха от спадовете в САЩ и финишираха на червено

Италианските банки бяха на фокус след серия новини в сектора

19:04 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на европейските фондови борси се повлияха от спадовете в САЩ и затвориха на червена територия, съобщи CNBC. Паневропейският измерител Stoxx 600 се понижи с над 1%.

Данни от Германия показаха, че износът от федералната република се е понижил с 2,6 на сто на месечна база през юли. По-рано тази седмица имаше и разочароващи данни и от производството в Германия, припомня CNBC.

Междувременно доходността по 10-годишните германски облигации се върна на положителна територия за пръв път от 22 юни. Стойността й беше около 0,004% на фона на -0,06% в четвъртък.

Инвеститорите бяха по-скоро разочаровани от решението на Европейската централна банка от вчера да не разширява плана за стимули. Освен това президентът на институцията Марио Драги посочи, че в управителния съвет на банката не са обсъждали разширение на програмата за изкупуване на активи.

Италианските банки бяха на фокус след серия новини в сектора. Изпълнителният директор на Banca Monte dei Paschi di Siena Фабрицио Виола подаде оставка в четвъртък. От затруднената банка заявиха, че бързо ще намерят заместник. Акциите на BMPS поевтиняха с близо 2,2%.

Италианската централна банка даде зелена светлина за сливането на Banco Popolare и Banca Popolare di Milano, но акциите и на двете компании бяха на червена територия.

Акциите на Unicredit поевтиняха, след като банката обяви в четвъртък, че е продала портфолиото си с лоши кредити на стойност 570 млн. eвро на Balbec Asset Management.

В Германия Commerzbank обмисля да раздели бизнеса си с кредитиране между малките и средните предприятия, съобщи бизнес всекидневника Handelsblatt. Акциите на компанията поскъпнаха с 0,43%

Фармацевтичният гигант Novo Nordisk записа спад от 2,1% в цената на акциите си, след като JP Morgan понижи прогнозата си за цената на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още