IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се успокоиха

Индексите приключиха сесията предимно с понижения

19:39 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите пазари в Европа приключиха сесията предимно с понижения и с движения в тесни граници. Инвеститорите си поеха дъх след ралито на Wall Street и се фокусираха върху финансовите резултати на компаниите и политическата нестабилност, съобщава CNBC.

В края на сесията регионалният индекс Stoxx Europe 600 се понижи с минималните 0,02% до 375,61 пункта, притиснат от спадащите акции на компаниите от сектора на търговията.

В Германия DAX 30 изтри 0,06% до 12 059 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,01% до 7 382 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с 0,06% до 4 963 пункта.

В Испания IBEX 35 отчита спад от 0,36% до 9 716 пункта, а в Италия FTSE MIB добави 0,39% до 19 440 пункта.

Френският енергиен гигант Engie съобщи, че възнамерява да намали експозициите си към енергия с волатилни цени и обяви придобиването на звеното на Keepmoat за обновяване и ремонти. Акциите на компанията приключиха с ръст от почти 8 на сто.

Същевременно Capita отчете най-силен спад в цената на акциите от компаниите в състава на регионалния индекс – над 9 на сто, след като стана ясно, че главният изпълнителен директор на компанията напуска заради 33-процентния спад на печалбата преди данъци.

Adecco, най-голямата в света компания за осигуряване на временен персонал, отчете по-добри от очакваното резултати за четвъртото тримесечие на 2016 г. Производителят на цимент LafargeHolcim обяви, че се очакват допълнителни 1 млрд. швейцарски франка от икономии през тази година. Компанията освен това се готви да участва в инфраструктурни проекти в САЩ.

Що се отнася до данните за икономиката, Евростат отчете, че годишната инфлация в еврозоната се е увеличила до 2% през февруари от 1,8% през януари. Нивото на безработицата остава стабилно – 9,6%, през януари.

Нажежава се и кандидатпрезидентската кампания във Франция. Властите в страната решиха да започнат официално разследване на консервативния кандидат Франсоа Фийон за злоупотреби с публични средства. Опонентът му Емнюел Макрон междувременно очерта програмата си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още