IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси не намериха единна посока

Инвеститорите очакват изявлението на Федералния резерв

19:54 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите европейски борсови индекси не намериха единна посока в рамките на днешната сесия , докато инвеститорите очакват изявлението на Федералния резерв на САЩ във връзка с лихвения процент и следиха внимателно новите финансови отчети, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,04% в края на борсовата сесия, като повечето сектори се озоваха на негативна територия. Тези понижения поведе секторът на основните суровини, който записа 2,5% надолу, на фона на спада на цените на металите.

Книжата на минните гиганти Centamin, Antofagasta и Fresnillo се търгуваха с по повече от 1% по-ниско. В автомобилния сектор се наблюдаваше същата тенденция след разочароващите новини от отчетите. Акциите на производителя на гуми Nokian понижиха стойността си повече от 5% след като печалбата на компанията за първото фискално тримесечие не отговори на очакванията, а анализаторите вярват, че по-високата цена на основния материал ще засегне бъдещите резултати.

От своя страна, акциите на компаниите в сектора на здравеопазването записаха леки ръстове, отново в резултат от отчетите. Датският производител на лекарства Novo Nordisk обяви печалба за тримесечието, която се оказа над прогнозата. Книжата на компанията повишиха цената си с близо 7 на сто.

Акциите на фирмата за търговия на дребно с храни Sainsbury’s понижиха стойността си с 5,7% след като компанията отчете спад на печалбата преди данъци.

Междувременно книжата на ITV се търгуваха по-ниско, след като тя обяви, че главният изпълнителен директор на медийната компания Адам Крозиър ще се оттегли от поста си. Все още не е обявено кой ще наследи позицията. Книжата на компанията поеха с 2% надолу.

Акциите на френската банка BNP Paribas повишиха стойността си с 0,5%, след като компанията надмина очакванията на анализаторите за своята печалба за тримесечието.

Софтуерната компания Sage Group също записа ръст от 3% на цената на акциите си, след като обяви увеличение на нетната си печалба за първото полугодие.

Междувременно американските борсови индекси поеха надолу в началото на сесията, след като технологичният гигант Apple обяви по-слаби продажби на iPhone от очакваното, което натежа на индекса Nasdaq и не му позволи да достигне рекорден връх. Освен това инвеститорите очакват коментара на Федералния резерв по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още