IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси приключиха сесията със спадове

Инвеститорите обмисляха решенията на централните банки на Великобритания, Швейцария и САЩ

19:48 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията със спадове, след като инвеститорите обмисляха днес решенията за паричната политика на централните банки на Великобритания, Швейцария и САЩ.

В края на сесията регионалният Stoxx 600 поевтиня с 0,39% до 386 пункта. В Германия DAX 30 отписа 0,89% до 12 691 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,74% до 7 419 пункта, а във Франция CAC 40 записа спад от 0,5% до 5 216 пункта.

Най-слабо се представиха в днешната сесия акциите от търговския сектор, като поевтиняха средно с 2,2%.

Пазарната оценка на H&M падна с 5,5%, след като компанията отчете по-слаби от очакваното продажби през май.

Британският търговец Next отчете 6,1% спад на акциите, след като Credit Suisse понижи оценката си за компанията.

Данните за продажбите на дребно във Великобритания също оказаха допълнителен натиск върху сектора заради разочароващите данни за май. Това предполага, че икономиката на страната отслабва.

Сред най-слабо представилите се сектори в днешната сесия е и телекомуникационният, като акциите поевтиняха средно с 1,18%. Пазарната оценка на Proximus се понижи с над 3,5%, след като Citigroup понижи оценката си за компанията.

Акциите на Raiffeisen Bank поевтиняха с 6%, като оказаха най-силен натиск върху регионалния индекс Stoxx 600. Книжата на банката удължиха спада от вчера, след като Barclays коментира, че акцията е сравнително скъпа и по-малко насочена към ръстове в сравнение с акциите на конкурентите й.

Petrofac същевременно се нареди сред най-силно поскъпващите акции, след като Jefferies повиши рейтинга на компанията. Акциите на компанията поскъпват в последните дни, след като стана ясно, че подписала договор за 35 млн. долара с Кувейтската петролна компания.

Снощи Федералният резерв на САЩ увеличи лихвите с 0,25%, но инвеститорите се опасяват заради по-слабата от очакваното инфлация и бавния икономически растеж.

В Европа Английската централна банка остави лихвите без промяна, както и програмата си за изкупуване на облигации, което се очакваше от инвеститорите. Швейцарската централна банка също запази целевите нива за тримесечния LIBOR в швейцарски франкове на ниво от -1,25% до -0,25% и водещата лихва по депозитите на -0,75%. Банката коментира, че ще задържи отрицателните лихви.

Финансовите министри на държавите от еврозоната междувременно започнаха да се събират за срещата си в Люксембург, на която ще обсъждат дълговете на Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още