IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси със сериозни спадове в началото на сесията*

Ниската цена на петрола се отразява негативно на настроенията

11:06 | 05.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси със сериозни спадове в началото на сесията*

Водещите индекси на по-големите фондови борси в Европа се понижиха силно след откриването на днешната сесия, предаде Ройтерс.

„Сериозен спад в Япония, към това добавяме и натоварваща цена на петрола – това борсите не могат да понесат лесно“, коментира борсовият експерт Корина Волфайл търговията, цитирана от германската икономическа телевизия n-tv. По думите ѝ всичко това „безпокои инвеститорите и те преминават към изключване на рисковете“. 

Във Франкфурт германският DAX спадна с 2,1 на сто до 9615 пункта на фона на продължаващото поевтиняване на петрола и някои лоши икономически показатели.

В Париж САС 40 изгуби 1,43 на сто и до равнище от 4283,14 пункта в ранната търговия, белязана от предпазливост на инвеститорите преди данните за активността в сектора на услугите в еврозоната.

В Лондон FTSE 100 се сви с 0,86 на сто до 6111,49 пункта заради силно низходящата тенденция на азиатските финансови пазари и обезценяването на акциите в петролния и миннодобивния сектор.

Освен това късно в понеделник стана ясно, че британската петролна компания BP ще плати в продължение на 16 години обезщетение на пет американски щата в размер на 20,8 млрд. долара за петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г.

Над акциите на компанията, които поевтиняват с 2,26%, натежава и цената на петрола,  която навлезе на негативна територия. В азиатската търговия цената за петрола сорт Брент спадна до 37,40 долара за барел, а стойността на американския лек суров петрол се понижи с 1 на сто до около 35,30 долара за барел. Това се отрази негативно и на акциите на  Royal Dutch Shell, които се обезценяват с 2,38%. 

Тенденцията на петролния пазар насърчи от друга страна книжата от сектора на пътуванията, като акциите на EasyJet скочиха с над 1 на сто.

*Актуално към 11 часа

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Сменете репертоара стига с тоз петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още