IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари остават подвластни на негативните настроения

Цените на петрола и суровините продължават да са във фокуса на инвеститорите

19:35 | 10.12.15 г. 1
Европейските пазари остават подвластни на негативните настроения

С превес на песимизма приключи сесията на водещите европейски пазари. Инвеститорите останаха фокусирани върху цените на петрола и на другите суровини, пише CNBC.

В края на сесията регионалният Europe Stoxx 600 записа минимален спад. От водещите индекси единствено DAX 30 в Германия отбеляза слаб ръст – 0,06% до 10 599 пункта. Във Великобритания FTSE 100 отбеляза спад от 0,63% до 6 088 пункта, а във Франция CAC 40 се понижи с 0,05% до 4 635 пункта.

Цените на петрола остават под натиск заради свръхпредлагането на пазара, като сортът брент и лекия американски суров петрол се търгуват около равнищата от съответно 40 и 37 долара за барел.

Днес Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) публикува последния си месечен доклад за пазара на черно злато, в който прогнозира, че доставките от държавите извън организацията ще намалеят през следващата година. Тогава се очаква и ръст на търсенето.

Интересен е развоят и при миннодобивните компании заради продължаващия натиск върху цените на суровините. След като Anglo American обяви мащабни съкращения на персонал, Glencore днес завиши целите си за свиване на заемите и обяви допълнителни съкращения на капиталовите разходи.

В началото на сесията акциите на Glencore нарастваха с около 12 на сто, но след това забавиха темповете на ръст. Все пак пазарната оценка на компанията се увеличи със 7 на сто. С минимален ръст приключиха и акциите на Anglo American, докато тези на BHP Billiton поевтиняха с 2%.

Същевременно днес се проведе пресконференция на германския автогигант Volkswagen (VW), на която председателят на борда на директорите Ханс-Дитер Пьоч отбеляза, че компанията е постигнала добър прогрес с разследването за манипулациите на вредните емисии. Ръководството обещава да разкрие отговорните за манипулацията. В края на търговията акциите на групата поскъпнаха с малко над 1%.

Пазарната оценка на Syngenta се увеличи с 3,4%, след като в медиите се появиха информации, че ChemChina обмисля придобиването на швейцарската компания.

Акциите на EDF поскъпнаха с над 6 на сто, след като компанията увеличи целта си за печалбата през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още