IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха на червена територия след серия от икономически данни

Поредната доза коментари на Доналд Тръмп понижи цените във фармацевтичния сектор, а търговията на дребно отчете ръстове заради добри финансови резултати

19:51 | 31.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейските пазари затвориха с понижения във вторник, след като през деня инвеститорите бяха фокусирани върху икономическите данни и политиките на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори със спад от 0,67%, като повечето борси и почти всички сектори останаха на червена територия.

Британският индекс FTSE се понижи с 0,27% до 7099,15 пункта. Германският DAX отчете спад от 1,25% до 11535,31 пункта, а френският CAC отписа 0,75% до 4749,90 пункта. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова на среща с водещи ръководители на фармацевтични компании да увеличат производството си в страната и да намалят цените. Той обеща да съкрати времето за одобрение на нови лекарства.
След коментарите му акциите на фармацевтичните компании загубиха 1% от стойността си, като след това успяха да възстановят част от загубите си.

В същото време акциите от сектора търговия на дребно бяха сред най-добре представилите се след положителни данни за финансовите резултати на компаниите от бранша.

Шведската верига за облекло Hennes & Mauritz AB (H&M) обяви по-висока от очакваното печалба преди данъци през четвъртото тримесечие благодарение на ръст в онлайн продажбите. Веригата магазини за дрехи е увеличила продажбите си и в България през последната финансова година до края на ноември 2016 г. с 25% на годишна база до 641 млн. шведски крони (67,8 млн. евро).

В същото време инфлацията в еврозоната се ускорява с най-бърз темп от девет месеца насам. През януари потребителските цени във валутния съюз се повишават с 1,8% на годишна база, което е най-високата стойност от началото на 2013 г. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за инфлация от 1,5%.
Междувременно безработицата в еврозоната се понижи до 9,6% през декември, като намаля спрямо равнището от 9,7% през ноември.

Британският онлайн супермаркет Ocado отчете 3,3% ръст на основните приходи за миналата година, а акциите му поскъпнаха с повече от 2%.

Книжата на британската компания за беалкохолни напитки Britvic повишиха цената си с 6,1% след данни за 4,3% ръст на приходите за първото тримесечие на фискалната година.

Най-голямата германска банка Deutsche Bank ще трябва да плати 630 млн. долара глоба заради схема за пране на пари в Русия за 10 млрд. долара. В схемата са участвали подразделенията на германския кредитор в Москва, Ню Йорк и Лондон.

Цените на петрола бяха подкрепени от новината, че производството на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) значително е намаляло през януари, както и на фона на поевтиняването на долара.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 1,03% до 55,80 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишиха цената си с 1,29% до 53,32 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още