IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските страни отчитат вълна от запитвания за гражданство от британци

Дори българското посолство в Лондон получава подобни искания за гражданство

11:27 | 13.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Европейските страни, включително Германия, Унгария и Полша, отчитат вълна от запитвания за гражданство от британци, търсещи начини да гарантират възможността си да живеят и работят на континента, съобщава Financial Times.

В зависимост от резултата от преговорите за излизане от ЕС британците може да изгубят правото да се придвижват свободно из Европа, освен ако не получат гражданство на друга страна членка на съюза.

Запитванията за германско гражданство от британци са се увеличили десетократно от референдума преди три седмици. Германското посолство в Лондон казва за FT, че от референдума насам дневно са били отправяни по 200-250 искания за информация как се кандидатства за гражданство спрямо средно 20-25 дневно месец по-рано.

Унгарското консулство е получило 150 искания от вота насам, докато през останалата част от година е отчело по-малко от десет.

Шведската агенция по миграция също отчита ръст на запитванита за гражданство от британски граждани от средно 20 на седмица до 316 през двете седмици след референдума. През същия период полското консулство в Лондон е получило 350 запитвания за гражданство, докато през 2015 г. британците са подали само 100 подобни искания.

Трудно е да се каже какви са шансовете молбите за гражданство да успеят – хората, живеещи във Великобритания зависят от родословието си, за да се квалифицират.

Германското посолство казва, че британските граждани трябва да имат германски родител. „Със сигурност има доста хора, за които е ясно, че няма как да бъдат квалифицирани за гражданство. Нямаме конкретни данни за това обаче“, казва говорителят Норман Валтер. Други страни обаче имат по-либерални условия. Италия, която е получила около 500 искания по имейл в посолството си във Великобритания след вота около Brexit, предлага гражданство на чужденци, които могат да докажат, че поне един от дядовците или бабите им е бил италианец.

„Много семейства се местят от Италия към Великобритания заради Втората световна война и се опитват да скрият италианската си идентичност, когато пристигат. Те говорят само на английски, а някои дори сменят имената си“, казва говорителят Франческо Руиз. „Сега много британци обаче явно преоткриват италианските си корени. Мнозина никога не биха кандидатствали за гражданство, ако не беше вотът за напускане“.

Всеки, който има баба или дядо, родени в Ирландия, има право да кандидатства за паспорт на страната. Външният министър на Ирланадия призова хората да не бързат да кандидатстват обаче, тъй като ще затрупат паспортната служба на страната.

Европейско гражданство предоставя свобода на движение и пребиване в която и да е от 28-те страни членки и позволява стартирането на бизнес без допълнителни ограничения.

Въпреки че всички европейски граждани имат равни права в рамките на блока, невсички паспорти предлагат същата степен на свобода при международни пътувания. Анализаторите оценяват германските и шведските паспорти най-високо, тъй като те предлагат безвизов достъп до най-голям брой страни, докато българското и румънското гражданство се смятат за най-малко изгодни.

Това обаче не спира запитванията и за български паспорти. Посолството на страната в Лондон е получило 15 запитвания за гражданство от британци от 24 юни насам. „Обикновено не получаваме подобни искания, така че това за нас е нещо ново“, казва говорител на посолството за FT.

Всичко за последствията от Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още