IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия искат по-силен контрол върху чуждестранните инвестиции в ЕС

Според министрите на икономиката на двете страни липсата на контрол може да доведе до дестабилизиране на стратегически сектори

15:15 | 24.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министрите на икономиката на Франция и Германия - Мишел Сапен и Бригите Циприс - призоваха за по-добър контрол над чуждестранните инвестиции в Европейския съюз, за да не бъдат дестабилизирани стратегически сектори, предаде Франс прес.

"Трябва да разработим система за допълнителна защита, основана на икономически критерии, за да се контролират по-добре инвестициите, които биха могли да дестабилизират нашите стратегически икономически сектори", посочват двамата министри в статия, публикувана във френския в. "Ле-з-еко" и германския "Нойе Оснабрюкер цайтунг".

Тази позиция е изразена в момент на засилващо се недоверие на част от западните общества към свободната търговия и все по-силно надигащи се критики в Европа срещу опасността от ограбване на технологии чрез инвестиции на нововъзникващи пазарни икономики в ЕС.

Социалистът Мишел Сапен и социалдемократката Бригите Циприс, която замени в края на януари Зигмар Габриел като министър на икономиката на Германия, призовават в отговор на тези опасения Брюксел да приеме мерки за сигурност и опазване на обществения ред, за да попречи на технологичните кражби. Те подкрепят идеята за "силна Европа, а не Европа-крепост".

Според тях "отношенията на Европейския съюз с другите големи икономически зони трябва да се основават на отваряне на пазарите, взаимност и справедливи конкурентни условия" в момент, в който търговските споразумения са все по-критикувани от общественото мнение.

/БТА/
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Е тия пак ще ми контролират "Свободнийо пазар". Що не се покрият някъде в ляво соц-ът Мишел Сапен и соц.-демократката Бригите Циприс. Бате ви Бойко ще си скъса шортетата в опит да докара някакви чуждестранни инвестиции, а тия ще му подливат вода с разни измислени контроли. И тая Циприс май ще да е имала вземане-даване с някой Ципрас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още