IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Газпром” намалява транзита на газ през Украйна

Руската газова компания започва доставки към ЕС и през тръбопровода OPAL

13:36 | 03.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският газов концерн "Газпром" прехвърли на тръбопровода OPAL, който приема газ от "Северен поток" в Германия, част от синьото гориво, което транзитира през Украйна.

За намалените доставки през територията на Украйна и Словакия съобщи руският вестник "Ведомости" в днешното си издание. В него се отбелязва, че след вдигането на забраната за използване на газопровода руският газов монополист успява да си възвърне достъпа до 40% от капацитета на тръбопровода OPAL, като увеличи натоварването му с повече от една четвърт - от 56 милиона до 71,5 милиона кубически метра газ на денонощие.

„Газпром“ купува отблокираните мощности на ежедневни търгове от 1 август. Вестникът изчислява, че ако "Газпром" ще ги изкупува изцяло, през OPAL могат да се доставят 33,3 милиона кубически метра газ на ден, или повече от 12 милиарда кубически метра годишно. 

Припомняме, че преди дни пдседателят на Върховния съд на ЕС отмени забраната за провеждане на нови търгове на с участието на "Газпром" за капацитета на тръбопровода.

Директорът на корпоративния отдел Fitch Ratings Дмитрий Маринченко е съобщил междувременно пред „Ведомости“, че "Газпром", който постоянно заявява, че има желание да се откаже от доставките на газ през Украйна, ще използва максималната мощност на OPAL.

На 1 август стана известно, че транзитът на руския природен газ през Украйна през първите седем месеца на годината се е увеличил с почти 23% в сравнение със същия период на миналата година и достига общ обем от 52,3 милиарда кубически метра – максимална стойност за последните шест години.

“За “Газпром” преносът на газ през северния маршрут е много по-изгоден, е мнението на заместник-директора на Националния фонд за сигурност Алексей Гривач. "Сигурен съм, че “Газпром” ще предоговори целия наличен обем, а в близко бъдеще ще използва OPAL до максимум".

Възможната загуба на Киев при намаляване на около 20% от годишния транзит той оценява на 400 млн. долара.

На 28 юли Върховният областен съд в Дюселдорф свали временната мярка по иск на полската PGNiG за замразяване на достъпа до мощностите до тръбопровода OPAL от декември. Съдът стига до извода, че жалбоподателите не са доказали, че замразяването е необходимо, за да се предотвратят „сериозни и непоправими вреди в очакване на решение по същество", се посочва в решението на съда.

През октомври 2016 г. Европейската комисия одобри премахването на 50% от капацитета на газопровода OPAL от Третия енергиен пакет. Този документ, приет от ЕС през 2009 г., задължава доставчиците да предоставят достъп до своя "тръба" на трети страни, т.е. конкуренти. Ако те не са налични, то част от капацитета на транспортиране на газ трябва да остане в резерв. Заради това, до сваляне на ограниченията от Европейската комисия „Газпром“ имаше право да използва само половината от капацитета на OPAL.

Строежът на тръбопровода OPAL завърши през 2011 година. Той минава през територията на Германия и е под оперативното управление на дружеството OPAL NEL ТРАНСПОРТ GmbH (дъщерно дружество на германската Wingas). Мощността на OPAL е 36 милиарда кубически метра. Тръбопроводът свързва руския "Северен поток" с газопреносната система за Централна и Западна Европа, което дава възможност на „Газпром“ да доставя природен газ за европейските потребители, като заобикаля територията на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още