IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът в украинските хранилища намалява до 8,6 млрд. куб. метра

В Русия се опасяват за транзита, а в Киев успокояват, че суровината е достатъчно

12:31 | 20.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Укртрансгаз“ съхранява 8,6 млрд. куб. метра природен газ в хранилищата в Украйна, става ясно от данни на компанията. Спрямо миналата седмица резервите намаляват с почти 5%. Към 13 февруари в хранилищата на Украйна се съхраняваха 8,9 млрд. куб. метра.

Темата за наличните резерви от газ в страната се повдига периодично от руската компания „Газпром“. Опасенията ѝ са свързани с гарантирането на транзита на руски газ към Европа.

Според руски анализатори количествата газ са минимални, защото между 6 и 7 млрд. куб. метра е количеството на техническия газ, тоест суровината, необходима, за да бъде запазено налягането в хранилището. Този буфер също може да бъде използван при определени условия, но обикновено това означава дадено хранилище да бъде разрушено.

В Украйна нееднократно заявяват, че няма да има проблеми с доставките на газ. Страната обаче започна зимата с по-малко нагнетен газ в хранилищата си – 14,5 млрд. куб. метра, спрямо около 17 млрд. куб. метра през миналата година.

Заради по-студената от очакваното зима страната черпи по-големи количества газ спрямо началото на 2016 година. Очакванията обаче са, че нагнетената суровина ще покрие нуждите на страната до края на отоплителния сезон през април. 

През 2016 година Украйна не е купувала газ директно от Русия, а чрез връзките със съседните европейски държави. Част от потреблението е покрито от местен добив

По данни на българската "Булгартрансгаз" към 8 часа на 20 февруари 2017 година в хранилището в "Чирен" се съхраняват 221,2 млн. куб. метра. Капацитетът на хранилището е 550 млн. куб. метра, като част от тях са технически газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Още ще намалее. След 5 години ще е точно 0,0000...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Той Стоенчо ефрейторчето е експерт по всичко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Меко, меко - колко да е меко? Май съвсем ше омекнат тези дни... Щот нали има едни европейци там с камуфлажи и маски, дет са завардили да не влиза кюмура от Донбас и от днеска ТЕЦ-овете им един по един минават на газ, та може и съвсем да паднат... Хихи... Ама нема страшно - тука нали един експерт писа, че всъщност имали 17 млрд. кубика, ама от Укртрансгаз не знаели как да го сметат... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Интересно, преди се смяташе, че техническата "нула" е около 8.5 до към 8.0 млрд. кубика за Украйна. Ще видим. Към 18-ти бяха на 8609 млн кубика. Последно дърпаха по около 75 млн на ден, но следващите дни ще е по-меко и вероятно ще паднат до към 50.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още