IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна добива с 42% повече газ от хранилищата

Налягането по газопроводите от Русия е с 2% по-ниско, съобщава "Укртрансгаз"

14:49 | 26.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заради студеното време добивът от украинските газохранилища е по-голям, става ясно от съобщение на „Уктрансгаз“. Рязкото понижение на температурите увеличава черпенето на природен  газ с 42% до 78 млн. куб. метра на ден.

Към 26 януари в газохранилищата на страната има 10,3 млрд. куб. метра газ, което означава, че от началото на зимния сезон от тях са добити около 4,4 млрд. куб. метра, допълват от компанията. Според тях режимът на добив от хранилищата е оптимален и газът ще стигне до края на зимния сезон.

Преди два дни от „Газпром“ съобщиха, че газът в украинските хранилища е под 11 млрд. куб. метра, което е с 1,2 млрд. куб. метра по-малко от миналата година. Според оценката на руски експерти буферът на хранилищата в страната, т.е. нивото, под което газът не трябва да пада, е около 6-7 млрд. куб. метра.

В последните години Русия и Украйна си разменят взаимни обвинения за нарушения на договорните отношения. Предупрежденията на Москва са свързани именно с по-малките резерви от газ, което би принудило Киев да отделя от количествата, които транзитира за Европа.

Според украинските газови компании Русия не изпълнява своите задължения. В момента налягането по газопроводите е 58,8 атмосфери, което е с 2% по-ниско от договореното, съобщава още „Укртрансгаз“. Междувременно от "Газпром" съобщиха за нов рекорд на доставките към Европа - 635,1 млн. куб. метра на денонощие, поставен на 25 януари. 

Преди дни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов съобщи пред журналисти, че българските заявки към „Газпром“ се изпълняват навреме и в обема, в който са направени

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Всичко върви по план, говоря го от 13 декември, ако следите постовете ми.Тук обаче е редно да споменем, че от началото на сезона са изгорили 4.4 млрд. В началото на т.нар. сезон се твърдеше, че границата за извличане на запаси е 8-8.5 млрд. Сега твърдят, че е 6-7. При всички положения обаче, до края на месеца запасите ще паднат по 10 млрд., до към 9.9 млрд. Това означава, че първоначалният санитарен минимум от 8500 млрд ще бъде достигнат песимистично около 18-ти, а оптимистично -28-ми (ако приемем средно по 67 млн на ден и до 8млрд). Въпросът е колко студен ще е февруари и колко - март. Другият въпрос е, дали ще тръгнат да крадат веднага или ще си оставят гражданите да мръзнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още