IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия договори план за опазване на климата

Очаква се той да бъде приет още тази седмица от кабинета

23:45 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавните секретариати на федералните министерствата на Германия се споразумяха да начертаят зедно „план за опазване на климата 2050“, предаде Ройтерс, според която въпросният план вече съществува. Засега той не е официално одобрен от всички министри.

Няма изгледи да му бъде наложено вето, така че най-вероятно в сряда ще бъде приет от германския кабинет, заяви представител на германското правителство пред информационната агенция.

Има голяма вероятност през идната седмица министърът на околната среда на Германия Барбара Хендрикс да отиде на климатичната конференция в Мароко, за да представи въпросната концепция, разкриха в Берлин. Въпросният план трябваше да бъде приет преди началото на конференцията в Маракеш, която започна в понеделник.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да вземе мерки, ако министрите на се разберат. Концепцията има за цел да посочи пътя на Германия до 2050 г. към бъдеще с ниски вредни емисии.

За постигането на начертаните цели е необходимо драстично намаляване на емитираните количества въглероден двуокис. Според Ройтерс в настоящия проект на плана също така са заложени и цели за постигане, свързани с намаляване на вредните емисии за всеки един сектор до 2030 г. Тези междинни цели бяха отпаднали от предишни разработки на плана, защото различни министерства им се противопоставяха. 

Засега е предвидено, че до 2030 г. топлоелектрическите централи ще трябва да намалят количествата въглероден двуокис наполовина на равнищата от 2014 г. В строителния сектор въпросните равнища трябва да бъдат намалени с една трета, а в транспортния – с 45%.

Индустрията трябва да отделя с около една четвърт по-малко вредни емисии. Селското стопанство ще трябва да редуцира парниковите газове с 15%. По този начин през 2030 г. Германия ще постигне намаляване с 55% на равнищата CO2, в сравнение с 1990 г.

За транспортния сектор бе спорно дали до 2030 г. ще успее да допуска само автомобили, щадящи околнат асреда

„Новите коли ще трябва да са оборудвани с такава технология, която ще може да не разчита на изкопаеми горива“, е отбелязано в новия вариант на плана за климатична защита.

В селското стопанство ще трябва да се намали значително употребата на азотни торове и една пета от обработваемата земя да бъде използвана от био стопанства. В новия план е премахнато изискването за намаляване на броя на добитъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още