IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия влага 400 млн. евро в програма за възобновяема енергия

Проектите "Коперник" са насочени към усилията да се съхранява излишъкът от енергия, получена от ВЕИ

16:24 | 17.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Германия влага 400 млн. евро в програма за възобновяема енергия

Германските власти стартират най-важния си научен проект за преминаването на страната към безядрена енергетика. Страната възнамерява да инвестира почти 400 млн. евро през следващото десетилетие в проекти, свързани със съхранението и трансформирането на възобновяемата енергия, и развитието на електропреносни мрежи за такава енергия, съобщи днес в Берлин министърът на образованието и научните изследвания Йохана Ванка, цитирана от DPA.

Т. нар. проекти „Коперник“ ще бъдат финансирани с до 400 млн. евро, като целта е да се постигне напредък в прехода от изкопаеми горива и ядрена енергия към възобновяеми източници. Целта е науката и бизнесът да разработят нови енергийни системи и концепции на два етапа до положение, при което те могат да бъдат широко използвани. Проектите ще бъдат подпомогнати със 120 млн. евро до 2018 г. и с още 280 млн. евро до 2025 г.

Проектите „Коперник“ са насочени към усилията да се съхранява излишъкът от енергия, получена от възобновяеми източници, превръщайки я в други форми на енергия като водород, и да бъде развита електрическа мрежа с голям дял на енергия от възобновяеми източници.

Ще се търси и начин енергоемките индустрии да се приспособят към променящото се предлагане на електрическа енергия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още